Vad är störande liv?

TILL BOENDE HÖR ATT MAN till en viss grad måste tåla olika ljud i bostaden, gemensamma utrymmen och på gårdsområdena. Ljud som hörs när barn leker anses normala under de tider som ordningsstadgarna tillåter. Man ska undvika att orsaka höga ljud på natten.

Också aktiviteter som i sig är tillåtna och godtagbara kan anses som störande liv i bostäder, gemensamma utrymmen och på gårdsområdena om de orsakar oskäliga olägenheter för grannarna. Störande liv kan till exempel vara att spela piano flera timmar om dagen, att ha hundar som ständigt skäller eller att lyssna till högljudd musik.

Enligt lagen kan hyresvärden säga upp och till och med häva hyresavtalet om det förs störande liv i hyresgästens bostad. Detta innebär att det från bostaden kommer regelbundet återkommande och fortsatta ljud som stör de övriga invånarnas liv.

Enligt lagen kan hyresvärden även få rätt att häva hyresavtalet om hyresgästen bryter mot vad som stadgas eller bestäms för bevarande av hälsa eller ordning. Sådana stadganden är till exempel hälso- och räddningsmyndigheternas anvisningar och fastighets- och bostadsaktiebolagets ordningsregler. Ordningsreglerna får emellertid inte i onödan begränsa ett normalt boende. 

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och föra statistik. Mer information »Godkänn »