Erimielisyyksien ratkaiseminen vuokrasuhteessa

Sopiminen

Jos vuokrasuhteessa ilmenee erimielisyyksiä, ne kannattaa aina pyrkiä ensisijaisesti sopimaan. Sopiminen on lähes aina nopeampaa ja halvempaa kuin riitojen selvittely tuomioistuimessa. Myös tuomioistuinmenettely tähtää varsin voimakkaasti sopimiseen.

Käräjäoikeusjärjestelmä

Käräjäoikeudet

Huoneenvuokrariitoja käsitellään käräjäoikeudessa. Suurin osa käräjäoikeuksissa käsiteltävistä riidoista on vuokrasaatavan perintään ja vuokrasopimuksen purkamiseen sekä häätöön liittyviä juttuja. Käsittelyajat vaihtelevat, mutta keskimääräinen aika on noin 2-3 kuukautta.

Oikeudenkäyntimaksut

Oikeudenkäynti on maksullista. Maksun suuruus riippuu siitä, missä käsittelyn vaiheessa asia päätetään. Jos riita päättyy jo kirjallisessa valmistelussa, maksu on noin 100 €. Enimmillään, eli kun juttu menee suulliseen pääkäsittelyyn, maksu on noin 200 €.

Oikeudenkäyntikustannuksia nostaa tämän lisäksi se, että vaikeissa tapauksissa usein turvaudutaan asianajajan apuun. Vuokraturva suosittelee tällaisissa tilanteissa vuokrariitoihin perehtynyttä Asianajotoimisto Jukka-Matti Laine Oy:tä, puh. 09 6124 3200.

Oikeudenkäyntikulujen korvaukset

Huoneenvuokrariidoissa pääsääntö on, että molemmat osapuolet kärsivät itse omat oikeudenkäyntikulunsa. Kulujen tuomitsemiseksi vastapuolen maksettavaksi tulee olla painavia syitä. Näin käy esimerkiksi silloin kun oikeudenkäynti on ollut tarpeen hävinneen osapuolen laiminlyöntien vuoksi.

Vaikka asunto-oikeuksista on saatavissa kaavakkeita, joita käyttämällä voi laatia esimerkiksi haastehakemuksen, lähes aina on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen, mikäli asiaa joutuu hoitamaan tuomioistuimessa.

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen ja tilastoimiseen. Haluan lisätietoja »Hyväksy »