Vuokratulojen verotus

Huoneiston vuokraamisesta saatava vuokratulo on vuokranantajalle pääomatuloa. Sitä verotetaan oman pääomatuloveroprosentin mukaan.

Pääomatulosta eli vuokratulosta voidaan tehdä tiettyjä verovähennyksiä. Verovähennys liittyy pääoma-tulojen hankkimiseen. Verovähennykset pienentävät maksettavaa verosummaa.

Vuokratuloista voidaan vähentää esimerkiksi seuraavat kulut:

  • vuokravälityspalkkiot
  • asunto-osakeyhtiön hoitovastikkeet tai vastaavat kulut
  • asunnon kuntoa ylläpitävät korjaukset
  • kodinkoneiden korjaukset ja uusimiset
  • Suomen Vuokranantajat ry:n jäsenmaksut.
  • kaikkien sijoitusasuntolainojen korot (verottaja hyvittää, ei ilmoiteta lomakkeella 7)

Verovähennysten jälkeen jäljelle jäävää vuokratuloa (voittoa) verotetaan siis pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Jos verotettavaa tuloa ei jää jäljelle, veroa ei myöskään joudu maksamaan.

Jos vähennykset ovat suuremmat kuin tulo, eli jos pääomatulo muodostuu vähennysten jälkeen alijäämäiseksi, verovelvollinen voi tehdä ansiotulojen veroista ns. alijäämähyvityksen. Siltä osin kuin alijäämää ei voida ottaa huomioon hyvityksenä, se vahvistetaan pääomatulon tappioksi. Tappio voidaan vähentää seuraavien vuosien pääomatulosta kymmenen seuraavan verovuoden aikana sitä mukaa kuin pääomatuloa syntyy.

Asuntosijoittajalle kullanarvoinen tieto on myös, että huoneistoon kohdistuvat peruskorjaukset voidaan joissain tapauksissa vähentää vuokratulojen verotuksessa ja perusparannuksetkin joissain tapauksissa tasapoistoina pääomatulosta menon vaikutusaikana, kuitenkin enintään kymmenen vuoden aikana.

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen ja tilastoimiseen. Haluan lisätietoja »Hyväksy »