Avoimuus ja vuorovaikutus

Vuokrauksessa toimitaan reilujen pelisääntöjen mukaan ja menettelyissä otetaan huomioon molempien sopijaosapuolten näkemykset. Mahdolliset erityisehdot, kuten poikkeava kunnossapitovastuu, tupakointikielto, erilliskorvaukset ja sopimussuhteen määräaikaisuus on tuotava selkeästi esiin jo asuntoilmoituksessa tai asuntoa tarjottaessa. Vuokrasuhteen osapuolten kannalta merkityksellisiä asioita ovat esimerkiksi mahdollinen asunnon omaan käyttöön ottaminen tai asunnon myynti ja asumisen aiottu kesto. Hyvän vuokratavan mukaista on ilmoittaa esimerkiksi taloyhtiössä päätetyistä remonteista, jotka ovat vuokranantajan tiedossa, ja jotka voivat vaikuttaa huoneiston käyttöön. Tulossa olevista muista kuin vuokranantajan vastuulla olevista remonteista tulee ilmoittaa niin pian kuin ne ovat vuokranantajan tiedossa.

Vuokramarkkinoiden toimintaympäristö on muuttunut ja tämä näkyy muun muassa siinä, että yhä useampi vuokraa asunnon ilman, että käy sitä paikan päällä katsomassa. Tällöin verkossa saatavilla olevan materiaalin merkitys korostuu. Huoneiston kuvien on vastattava huoneiston kuntoa ja muun materiaalin oikeellisuudesta on huolehdittava.

Sopimussuhteen hoitamisessa yhteydenpito sopimuskumppaneiden välillä on tärkeää. Vuorovaikutuksen turvaamiseksi osapuolet huolehtivat siitä, että yhteystiedot ovat ajan tasalla vuokrasuhteen kestäessä.

Hyvään vuokratapaan kuuluu, että vuokralainen ilmoittaa vuokranantajalle huoneistossa asuvat henkilöt.

Vuokralaisen päävelvoite on maksaa sovittu vuokra ja mahdolliset käyttökorvaukset viimeistään sovittuna eräpäivänä. Hyvä vuokratapa edellyttää, että vuokralainen ilmoittaa vuokranantajalleen vuokranmaksuvaikeuksista heti niiden ilmaantuessa.

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen ja tilastoimiseen. Haluan lisätietoja »Hyväksy »