Tietopankki

Vinkit asunnon ostajalle

Asioita ja vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun olet menossa asuntoesittelyyn ja harkitset asunnon ostamista: 

Ole ajoissa paikalla esittelyssä

Kun saavut ajoissa paikalle ja pääset aloittamaan asunnon katsomisen heti esittelyn alkaessa, sinulla on aikaa tutustua asuntoon perusteellisesti. Samalla näet myös muut mahdollisesti kiinnostuneet katsojat esittelyssä.

Tiedustele välittäjältä mahdollisuutta nähdä asunto toistamiseen

Voit halutessasi tiedustella välittäjältä mahdollisuutta nähdä asunto vielä toistamiseen.  Jos ensimmäinen esittely pidettiin esim. aamupäivällä, voi olla hyvä ajatus sopia uusintaesittely iltapäivään, jotta näet asunnon sekä aamu- että iltapäivän erilaisissa valaistusolosuhteissa. Uusintaesittelyssä voit mahdollisesti tutustua tarkemmin myös esim. taloyhtiön varasto- ja muihin tiloihin.

Pyydä isännöitsijäntodistus jo etukäteen ja tutustu siihen valmiiksi  

Lähetä asunnon myynnistä vastaavalle välittäjällemme sähköposti ja pyydä häneltä isännöitsijäntodistuspaketti jo ennen esittelyä. 

Isännöitsijäntodistuspaketin sisältö: 

  • Isännöitsijäntodistus
  • Kunnossapitotarveselvitys
  • Yhtiöjärjestys
  • Tuloslaskelma ja tase
  • Energiatodistus

Muista tämä jos ostat asunnon vuokrattuna

Jos asunto myydään vuokrattuna, edellisen omistajan ja vuokralaisen välinen vuokrasopimus sitoo automaattisesti kaupan jälkeen myös uutta omistajaa. Mikäli haluat ottaa asunnon omaan käyttöösi, sinun kannattaa jo hyvissä ajoin selvittää, minkälainen vuokrasopimus nykyisen omistajan ja vuokralaisen välillä on? Milloin sopimuksen voi irtisanoa? Muuttoaikataulussa täytyy myös muistaa huomioida vuokrasopimuksen lakisääteiset irtisanomisajat vuokranantajan irtisanoessa sopimuksen.    

Huomioi kaupan toteutumisen rajoitteet

Taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on joissakin tapauksissa sisällytetty lunastuslauseke, jonka mukaan taloyhtiöllä tai yhtiön osakkailla voi olla etuosto-oikeus yhtiöstä myytäviin osakkeisiin. Lunastuslausekkeen nojalla taloyhtiöllä tai yhtiön osakkailla voi olla oikeus lunastaa huoneisto yhtiöjärjestykseen merkityn määräajan kuluessa kaupanteon jälkeen sovittuun kauppahintaan. Tyypillisesti etuosto-oikeus on voimassa kahden viikon tai 30 päivän ajan.      
Lunastuslausekkeesta on yleensä maininta asunnon myynti-ilmoituksessa kohdassa ”Lunastuslauseke”.   

Sovi laina valmiiksi

Oletko saanut pankista lainalupauksen? Onko lainalupaus riittävä asunnon ostamiseen? Ovatko vakuutesi kunnossa? 
Ensimmäinen askel uuden asunnon ostamisessa on usein yhteydenotto omaan pankkiin. Lainalupaus taskussa on helpompi hieroa asuntokauppaa tosimielellä. Yleensä on kuitenkin järkevää pyytää tarjous useammalta pankilta. Oman pankin antama tarjous ei aina välttämättä ole kannaltasi paras vaihtoehto. Parhaimmillaan syntyy kilpailutilanne, jossa tarjouksia korjataan kannaltasi edullisempaan suuntaan.  

Valmistaudu huolella

Pyri muodostamaan itsellesi kuva asunnosta ja taloyhtiöstä sekä niiden kuntoon ja hoitoon liittyvistä asioista jo ennen esittelyä. 
Kiinnitä huomiota esim. asunnon pohjaratkaisuun, asuinalueeseen, alueen tulevaan kehitykseen sekä tehtyihin ja tuleviin remontteihin ja peruskorjauksiin.  Tarkasta myös esim. kulkuyhteyksiä, lämmitystä, autopaikkoja ja varastotiloja koskevat tiedot. 
Asunnon pohjapiirustuksen löydät asunnon myynti-ilmoituksesta kotisivuiltamme.   
Yhtiötä koskevista asioista voi saada lisätietoja taloyhtiön isännöitsijältä ja alueen kaavoituksesta saa tietoa kaupungin rakennusvalvontaviranomaisilta.    

Myy vanha asunto ensin

Mikäli asuntolainan saanti ja asunnon ostaminen edellyttävät toisen asunnon myyntiä, myyminen kannattaa hoitaa ensin. Usein se on uuden lainan saamisen edellytyskin. Jos kaipaat ammattilaisen apua asuntosi myyntiin, hoidamme asuntosi myyntityön alusta loppuun edullisella, kiinteällä välityspalkkiolla. Soita 010 2327 400 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@myyntiturva.fi

​Ensiasunnonostaja, tunne etusi

Ensimmäiseksi omaksi kodiksi tarkoitetusta asunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mikäli kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Omistat asunnosta vähintään 50 %
  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias
  • Asunto tulee asuinkäyttöösi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta
  • Et ole aikaisemmin omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta 50 %:a.

​Lisätietoja ensiasunnon ostajan edusta: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Asunnon_osto

Myynnissä olevat asunnot »
Kauppatarjouksen tekeminen asunnosta »