Tietopankki

Usein kysytyt kysymykset vuokra-asuntoa hakevalle

Löysin minua kiinnostavan asunnon. Miten haen asuntoa?

Voit täyttää sähköisen asuntohakemuksen osoitteessa www.asuntohakemus.fi. Hakemus ei ole sitova. Käymme hakemuksia läpi vuokranantajan kanssa, jonka jälkeen valitulla hakijalla on mahdollisuus päästä katsomaan asuntoa paikan päälle.

Täytin asuntohakemuksen. Milloin pääsen katsomaan asuntoa?

Välittäjämme käy hakemuksia vuokranantajan kanssa läpi ja ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä valittuun hakijaan mahdollisen esittelyn sopimiseksi. Valitettavasti emme osaa arvioida kuinka kauan prosessi kokonaisuudessaan kestää, mutta välityksessämme olevat asunnot pyritään vuokraamaan niin nopeasti kuin mahdollista. Kun asunto on vuokrattu, kaikki sähköisen asuntohakemuksen täyttäneet henkilöt saavat tiedon asiasta.

Voinko muokata asuntohakemustani sen lähettämisen jälkeen?

Pääset näkemään ja muokkaamaan hakemuksiasi osoitteessa www.asuntohakemus.fi. Oikeassa yläreunassa on kohta ”Tunnistaudu”, josta pääsee kirjautumaan järjestelmään sisään. Kirjautumisen jälkeen löydät hakemukset sivun yläreunasta ”Omat hakemukset”.

Mikä on Takausvakuus ja miten se toimii? 

Takausvakuus on vuokralaiselle tarjottava vaihtoehto rahavakuuden maksamiselle.

Vuokraturvan kautta vuokratuissa asunnoissa vuokrasopimukseen tulevan vakuuden voi halutessaan yleensä korvata Takausvakuudella. Palvelun hinta on 18 % vakuuden suuruudesta. Mitään muita kuluja vuokralaiselle ei tule. Takausvakuus poistaa tarpeen seisottaa vakuusrahaa tilillä.

Vuokranantajalle Takausvakuudesta ei tule missään vaiheessa mitään kuluja. Takausvakuus auttaa kovassa kilpailussa hyvistä vuokralaisista. Vuokranantajan ei myöskään tarvitse säilyttää tai palauttaa vakuutta, kun Takausvakuus on käytössä. Takausvakuus Oy:n omistaja on Vuokraturva-yhtiöt Oy.

Voinko saada kohdetta hoitavan välittäjän puhelinnumeron ja sopia esittelyn hänen kanssaan?

Emme voi tässä kohtaa hakuprosessia luovuttaa välittäjän yhteystietoja. Välittäjämme käy hakemuksia läpi, ja hän ja vuokranantaja yhdessä päättävät, ketkä hakijat pääsevät katsomaan asuntoa. Pyrimme käymään hakemukset läpi mahdollisimman nopeasti, ja välittäjämme on suoraan yhteydessä hakijoihin, jotka pääsevät prosessissa eteenpäin.

Vaikuttaako maksuhäiriömerkintä asunnon saantiin? 

Tarkistamme asunnonhakijoiden luottotiedot. Maksuhäiriömerkintä ei ole ehdoton este vuokra-asunnon saamiselle, mutta vaikeuttaa asunnon saamista selvästi. Mikäli maksuhäiriöitä on useita, se yleensä estää vuokra-asunnon saamisen täysin. Jos maksuhäiriöitä ei ole useita, ja ne ovat vanhoja, asunnon saamista voi helpottaa se, jos joku toinen henkilö takaa kirjallisesti vuokravelvoitteesi (omavelkainen takaus), tai jos sinulla on mahdollisuus maksaa kolmen kuukauden vuokravakuus.

Mitä omavelkainen takaaja tarkoittaa?

Takauksen antaja takaa vuokralaisen kaikki vuokrasopimuksen mukaiset vuokravelvoitteet koko vuokrasuhteen keston ajalta. Omavelkainen takaus voi olla suureksi avuksi, jos hakijalla on maksuhäiriömerkintöjä, epäsäännölliset tulot tai hän on esimerkiksi opiskelija.

Kuuluuko asuntoon autopaikkaa?

Mikäli tietoa autopaikasta ei ole markkinointitekstissä, autopaikka ei automaattisesti kuulu vuokrasopimuksen ehtoihin. Taloyhtiön omistamat autopaikat jaetaan yleensä isännöitsijän kautta jonotusperiaatteella. Ajantasaisen jonotilanteen voi tarkistaa ennen esittelyn sopimista tai ennen vuokrasopimuksen laatimista.

Minulla on lemmikkieläin. Voinko vuokrata asunnon Vuokraturvasta?

Asuntoilmoituksessa lukee joko lemmikkieläinkielto tai lemmikkieläimet sopimuksen mukaan, jolloin niiden tuomisesta sovitaan aina erikseen vuokranantajan kanssa. Jälkimmäisessä tapauksessa vuokranantajan tekemään vuokrauspäätökseen vaikuttaa esimerkiksi se, minkälaisista lemmikkieläimistä on kysymys. Lemmikkieläimistä on tärkeää aina mainita etukäteen myös asuntohakemuksessa.