Blogi

Here to help

2020 saattoi olla koko ihmiskunnan historian nopeimman kehityksen vuosi

Nykyihminen Homo sapiens on ollut lajina olemassa noin 300 000 vuotta. Se on pitkä ketju vuosia, ja jälleen on yksi päättymässä. Se lenkki, jonka kuluva vuosi tähän historian ketjuun muodostaa, on aivan täysin poikkeuksellinen.

Pandemian surullisten seurauksien rinnalla on nähty yhtäaikainen, synkronoitu maailmanlaajuinen kehitysloikka, jonka vertaista ihmiskunnan historiasta ei löydy. Tyypillisesti kehitys on paikallista ja aaltoilevaa, ja tapahtuu maailman kolkissa hyvinkin eri tahtiin.

Tänä vuonna muutosvastarinta, tuo muutoksen luontainen resistanssi, romahti kautta maailman yhtä aikaa. Digiloikka ja etätyö muuttuivat pandemian aiheuttaman maailmanlaajuisen synkronoinnin seurauksena kaikilla mantereilla yhtä aikaa asioiksi, joita haluttiin mahdollisimman ponnekkaasti edistää. Seuraukset ovat olleet historiallisia, suurempia kuin vielä osaamme hahmottaakaan.

Normaalisti edelläkävijät törmäävät siihen, etteivät muut ole valmiita muutokseen. Nyt niin ei ollut. Syntyi suorastaan muutosimu, johon koko maailman tietotyöläiset yhtä aikaa sukelsivat. Pandemiasta tuli suuri katalyytti.

Aika on meidän kaikkien tuomarimme, myös tämän vuoden. On asioita, jotka näkee helpommin aikanaan etäisyyden päästä kuin nyt läheltä. Historiankirjoitus aikanaan osoittaa, millaisen lenkin päättyvä vuosi ihmiskunnan historian pitkään ketjuun jätti. Itse uskon, että vuosi 2020 saattoi hyvinkin olla koko tähänastisen ihmiskunnan historian nopeimman globaalin yhtäaikaisen kehityksen vuosi.

Asuntomarkkinoiden ymmärtäminen vaatii laaja-alaista ymmärrystä yhteiskunnasta ja sen rakenteista. On etuoikeus saada tehdä työtä, jossa näkemyksen muodostaminen vaatii näin laajaa ihmisten muuttuvien elämäntilanteiden ja yhteiskunnan virtausten seurantaa. Erityinen etuoikeus se on ollut tänä vuonna.

Hyvää ja onnellista joulua toivottaen,

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva