Blogi

Here to help

Asuntojen vuokrat yllättävän selvässä laskussa

Vuokramarkkinoiden normaaliin vuosikiertoon kuuluu vilkas sesonkiaika kesällä ja alkusyksyllä. Samoin se, että sesongin päätyttyä vuokra-asuntojen kysyntä vähenee ja vuokratasot jonkin verran laskevat.

Nyt tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen. Siinä missä viime vuonna suhteellisen vilkas aika jatkui marraskuulle asti, tänä vuonna vuokra-asuntojen kysyntä alkoi kaikissa kasvukeskuksissa hiipua jo syyskuussa. Myös pääkaupunkiseudulla.

Sinänsä ei ole poikkeavaa, että sesongin päättymisaika vaihtelee vuodesta toiseen. Nyt kuitenkin kysynnän vähenemiseen on yhdistynyt korostettu edullisempien vaihtoehtojen etsiminen ja yleinen varovaisuus sen suhteen, kuinka suuren vuokran maksamiseen ollaan valmiita sitoutumaan.

Vuokramarkkinoilla on tapahtunut hämmästyttävän nopea jarrutus vilkkaan kesän jälkeen. Vuokrat laskevat. Ainoastaan yksiöiden kysyntä ylittää edelleen tarjonnan niin, että vuokratasot ovat pääosin säilyneet. Muiden asuntojen vuokrapyyntöjä on jouduttu jo nyt laskemaan selvästi, jotta asunnot on saatu vuokralle.

Erityisen hankala tilanne on kalleimpien, useiden tuhansien eurojen kuukausivuokralla vuokrattavien asuntojen kanssa.  Kysyntää ei tahdo olla, vaikka vuokrapyynnöt olisivat selvästi aiempia vuosia matalammat.

Asuntokaupan puolella tilanne on samansuuntainen. Yksiöt ja pienet kohtuuhintaiset kaksiot käyvät hyvin kaupaksi, mutta ostajien varovaisuuden lisääntyminen näkyy vähänkin isompien asuntojen kaupassa tasaisena hiljenemisenä viikosta toiseen.

Merkit ovat huolestuttavia ja kertovat karua kieltään. Huoli huomisesta ja talouden tulevasta kehityksestä näyttäisi nyt syksyllä ylittäneen sen kriittisen massan pisteen, jossa tulevasta taloudellisesta kehityksestä huolestuneita on niin paljon, että se puolestaan alkaa huolestuttaa suurta enemmistöä ja näkyä siten suurten joukkojen käytöksessä.

Kun ilmiö näkyy näin selvästi asuntomarkkinoilla, voisi kuvitella sen näkyvän vastaavalla tavalla muillakin talouden osa-alueilla.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva