Blogi

Here to help

Asuntomarkkinoilla ehkä sittenkin puolipilvistä

Päivän Kauppalehti (14.1.2016) otsikoi etusivullaan, että asuntomarkkinoilla paistaa aurinko. Positiivisissa tunnelmissa otsikoidun jutun varsinainen sisältö perustui Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton eiliseen katsaukseen ja siihen, että välitysliikkeiden vetäjät jakavat ”varovaisen optimismin” tulevaisuudennäkymistä.

Itse juttu on minusta kirjoitettu hyvin. Siitä käy ilmi, että vuosi 2015 oli asuntokaupassa tämän vuosikymmenen toiseksi heikoin. Ja selvästi alle koko 2000-luvun keskiarvon. Kuvituksesta tuli esiin myös se, että suurimmalla ongelma-alueella Pohjois-Karjalassa asuntojen hinnat olivat vuoden loppupuoliskolla vuositasolla jopa yli 20 prosentin vapaassa pudotuksessa.

Kuten Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton katsauksessa, myös Kauppalehden jutussa oli huolellisesti tehty tilannekuva. Myös se tuotiin esiin, että tilastojen valossa vuosi 2015 oli jo vuosikymmenen kaikkein heikointa vuotta hieman parempi. Pientä orastavaa positiivista kehitystä siis.

Mutta aiheen aurinkoista otsikointia hämmästelen. Tilannekuva ei nimittäin ole se, että asuntomarkkinoilla paistaa aurinko, vaikka synkät pilvet vähän rakoilevatkin.

Ottaen huomioon, että kaikki alle 12 kuukauden Euribor-korot ovat miinuksella ja pankkien lainamarginaalit laskussa, on toki lohdullista, että asuntokauppa on lainarahan ollessa lähes ilmaista edes hiukan piristynyt. Typerryttävän alhainen korkotaso huomioiden asuntokaupan olisi toivonut viime vuonna piristyvän huomattavasti nähtyä enemmän.

Varsinkin kun vuonna 2015 asuntojen hinnat olivat laskussa. Ja se kauppamäärien kasvu, mitä vuonna 2015 tapahtui, oli ehkä kuitenkin pääsiassa seurausta hintapyyntöjen maltillistumisesta. Monet pitkään asuntoaan huonoin tuloksin myyneet lopulta laskivat pyyntihintaa tarpeeksi, ja sen seurauksena kauppa asunnosta sitten vihdoin syntyi.

 

Mitä Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto sitten kokonaisuutena katsauksessaan vuodesta 2015 eilen kertoikaan?

-    Vanhojen osakehuoneistojen kauppa nousi vuosikymmenen huonoimmasta vuodesta noin 6 %, mutta jäi toiseksi heikoimmaksi tällä vuosikymmenellä.

-    Yllättäen vanhojen omakotitalojen kauppamäärä nousi noin 6,8 %. Minun näkemykseni mukaan erityisesti tämä selittyy hintapyyntöjen selvällä laskulla.

-    Uusien asuntojen kauppa väheni. Uusien osakehuoneistojen kauppa väheni reilut 3 % ja uusien omakotitalojen kauppa väheni noin 5 %.

-    Uudet ja vanhat asunnot kokonaisuutena katsoen asuntokauppojen määrä vuonna 2015 toipui 3,7 prosentin kasvuun vuosikymmenen kaikkein heikoimmasta vuodesta 2014. Silti vuosi 2015 oli toiseksi heikoin vuosi asuntokaupassa tällä vuosikymmenellä.

 

Asuntokauppa on suurin taloudellinen päätös, jonka tavallinen suomalainen elämässään tekee. On siksi korostetun tärkeää, että asuntokaupan tilannetta koskeva uutisointi on tarkkaa ja mahdollisimman objektiivista. Tämä koskee myös otsikointia.  

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva Oy