Blogi

Here to help

Asuntosijoittajan kultainen sääntö

Viimeaikaista uutisointia ja keskustelua seuratessa voisi luulla, että asuntosijoittaminen on muuttunut nopean kaupankäynnin leimaamaksi keinotteluksi, jossa tuotoille päästään arvaamalla missä kuussa on kaikkein otollisin hetki ostaa sijoitusasunto ja minä kuukautena myymällä siitä saa maksimaalisen nopean voiton.

Tällainen aggressiivinen taktikointiyritys kääntyy varsinkin kokemattoman sijoittajan kohdalla helposti itseään vastaan ja tekee perinteisesti varsin tasaisesta ja turvallisesta asuntosijoittamisesta riskialtista, erityisesti jos toimitaan vahvasti velkarahalla. Siksi pidän tällaisia mielikuvia ja ryntäilyä koko alan kannalta vahingollisina.

Vuokraturvan vuosikymmenen alussa lanseeraama asuntosijoittajan kultainen sääntö näyttää päässeen pahan kerran unohtumaan, mutta sen sisältö on pätee edelleen.

1. Osta sijoitusasuntoja tasaisen harvakseltaan, eli jaksota ostot ajallisesti. Tämän periaatteen johdonmukainen noudattaminen tasaa oleellisesti suhdanteiden heilahtelua.

2. Tee ostopäätös vuokratuoton, älä arvonnousuhaaveiden perusteella. Silloin voit pitää asuntoa niin pitkään kuin tarpeen on.

3. Älä myy asuntoa, ellet saa mukavaa voittoa alkuperäiseen hankintahintaan verrattuna. Ratkaisevaa kokonaisuuden kannalta ei ole, että myyntivoitto on maksimaalinen. Viisaalle sijoittajalle riittää, että kertyneen vuokratuoton päälle saa kohtuullisen mukavan myyntivoiton. Maksimaalisen myyntivoiton tavoitteluyritys johtaa usein koko syklistä myöhästymiseen.

 

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva