Blogi

Here to help

Ei ollut Myyntiturva huijausta,välitysalan palkkiot laskivat keskimäärin neljänneksen Helsingissäkin

Kun Myyntiturva lanseerattiin keväällä 2012, kilpailijat väittivät sitä huijaukseksi. Varsinkin suurimpien välitysketjujen edustajat antoivat julkisuuteen lausuntoja, joiden mukaan pääkaupunkiseudulla ei laadukasta välitystyötä voi sen hetkistä palkkiotasoa halvemmalla tehdä. Myyntiturvan lanseerannut Vuokraturva taas näki kiinteistönvälittäjien silloiset palkkiot kohtuuttoman korkeina ja toi vastavetona markkinoille edulliset kiinteät välityspalkkiot. Kuinkas sitten kävikään?

Kilpailijat ennustivat Myyntiturvalle Igglon kohtaloa ja nopeaa loppua. Välitystyön tekemistä edullisilla kiinteillä välityspalkkioilla ei pidetty pitkän päälle mahdollisena. Kolme vuotta on kulunut, ja nyt on aika katsoa, kuinka kävi.

Ensin kilpailijat epäilivät työn laatua heikoksi ja koittivat usuttaa Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman Myyntiturvan perään. Se onnistuikin. Kuningaskulutta kiinnostui Myyntiturvan poikkeavasta palkkiotasosta, mutta päätyi selvityksissään aivan päinvastaiseen lopputulokseen kuin kilpailijat olisivat toivoneet. http://dy.fi/7jz

Isot ketjut ilmoittivat, että eivät silti aio laskea omia palkkioitaan. 

Toisin kuitenkin kävi. Todellisuudessa nekin olivat jo aloittaneet palkkioidensa kohtuullistamisen. Koko toimialan asiakkailta laskuttamat välityspalkkiot laskivat tammi-maaliskuussa 2013 yhteensä 5,2 %, huhti-kesäkuussa 2013 yhteensä 13,0 %, heinä-syyskuussa 2013 yhteensä 9,9 % ja loka-joulukuussa 2013 yhteensä 10,1 %. (LÄHDE: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry, http://dy.fi/kv8 )

Kolmessa vuodessa Myyntiturvan lanseerauksen jälkeen kiinteistönvälittäjien keskimääräiset palkkiot ovat pääkaupunkiseudulla tippuneet neljänneksen. Tämä on tapahtunut myös Helsingissä, jopa ydinkeskustassakin. Samaan aikaan Myyntiturva on tähdenlennoksi jäämisen sijaan jatkuvasti vahvistanut asemiaan. 

Myyntiturvan konsepti siis paitsi osoittautui hyvinkin elinkelpoiseksi, myös muutti markkinan.

Miksi tämä on tärkeää? Koska käytännössä kukaan ei enää suostu pääkaupunkiseudulla maksamaan sellaisia välityspalkkioita, joita vielä kolme vuotta sitten yleisesti maksettiin. Myyntiturva on muuttanut kiinteistövälityksen toimialaa tavalla, joka on tähän mennessä säästänyt varovaisesti arvioiden noin 50 miljoonaa euroa kiinteistönvälittäjien asiakkaiden rahaa.

Mieleen hiipii epäilys, josko tämä palkkiotason radikaali muutos olisi kuitenkin taantuman seurausta? Tilastojen mukaan näin ei ole. Kiinteistönvälittäjien palkkiotaso per toimeksianto ei laskenut edes rajuna finanssikriisivuonna syksyllä 2008, vaikka sekä asuntojen hinnat että niiden kauppamäärät olivat yhtäaikaisessa pudotuksessa. Välittäjien palkkiotaso pysyi hyvin vakaana muun maailman menosta riippumatta Myyntiturvan lanseerausvuoteen asti. (LÄHDE: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry, http://dy.fi/kv8 )

Heti sitä seuraavan vuoden aikana alkoi aiemmin tekstissä kerrottu ja yhä edelleen jatkuva kiinteistönvälittäjien yleisen palkkiotason selvä lasku. Palkkiotaso per toimeksianto on sen jälkeen laskenut myös niinä vuosineljänneksinä, joina asuntojen hinnat ja kauppamäärät olivat selvässä nousussa.

Muutoksesta ei nähdäkseni ole lopulta ollut välitysalalle vahinkoa. Pienemmillä palkkioilla pärjätään nyt ihan hyvin, koska muutos on samalla pakottanut tehostamaan toimintaa ja hyödyntämään nykyaikaisia työvälineitä paremmin. Kaikilla toimialoilla kehitys tapahtuu usein kriisien kautta. Kriisiytyminen voi tulla toimialan ulkopuolelta, tai sitten se voi tulla haastavana kilpailuna toimialan sisältä, kuten tässä tapauksessa. Kehittyminen vie toimialaa eteenpäin ja pelaa asiakkaan pussiin.

Timo Metsola

hallituksen puheenjohtaja

Vuokraturva