Blogi

Here to help

Epävarmuus lisää nyt vuokra-asuntojen kysyntää

Kuluneiden kahden viikon aikana on näkynyt porrasmainen nousu vuokra-asuntojen kysynnässä. On tavanomaista, että vuokramarkkina vilkastuu kevään korvilla, joskin yleensä nyt nähtyä loivemmin. Vaikuttaa selvältä, että ainakin osin muutoksessa on kyse asunnon ostoa suunnitelleista, jotka yleisen epävarmuuden takia ovat päätyneet ainakin väliaikaisesti siirtymään vuokralle.

Koska muutos on hyvin tuore ja kasvanut kiinnostus vuokra-asuntoihin on vasta etenemässä varsinaisiin solmittuihin vuokrasopimuksiin asti, selkeää tilastoaineistoa muutoksen suuruudesta ei vielä ole. Vuokra-asuntojen hakemusmäärät ovat kuitenkin selvästi kasvaneet, ja yksittäisten asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella nopeaa kysynnän muutosta selittää ainakin jossain määrin se, että osa asunnon ostoa suunnitelleista on ottanut aikalisän.

Asuntomarkkinoilla nyt nähtävä reaktio vaikuttaa hyvin vastaavan tyyppiselvä kuin se, joka nähtiin Suomen vuokramarkkinoilla finanssikriisivuonna syksyllä 2008. Asuntojen hinnat laskivat tuolloin lopulta hyvin vähän, mutta asuntokauppojen määrä putosi alas useiden kuukausien ajaksi, kun taas vuokra-asuntojen kysyntä oli tavallista suurempaa.

Selittävä tekijä vuokra-asuntojen kysynnän kasvulle voisi olla myös Suomeen tulevin Ukrainan sotapakolaisten vaikutus. Heiltä kyselyjä vuokra-asunnoista ei kuitenkaan ole tullut vielä juuri lainkaan.

Oletettavaa on, että Ukrainan sotaa pakenevien vaikutus vuokra-asuntojen kysyntään näkyy vasta lähikuukausina. Siinä vaiheessa, kun asettuminen Suomeen on edennyt asunnon hakuun saakka, heidän yhtäaikainen vaikutuksensa voi näkyä vuokramarkkinoilla selvästikin. Varsinkin, kun se saattaa osua päällekkäin koronarajoitusten jälkeisen elämän normalisoitumisen ja vuokramarkkinoiden normaalin kesää kohti tapahtuvan vilkastumisen kanssa.

Vuokranantajien näkökulmasta kulunut talvi on ollut vaikea, koska vuokra-asunnoista on ollut lievää ylitarjontaa lähes koko maassa. Ainakin juuri tällä hetkellä vuokralaisen löytäminen tuntuu selkeästi helpottuneen, koska yleinen tilanne on kasvattanut vuokra-asuntojen kysyntää. Vuokra-asuntoja on kuitenkin edelleen reilusti tarjolla, eikä merkkejä vuokra-asuntopulasta ole.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva