Blogi

Here to help

Halpa korko humallutti asuntokaupan – krapula vasta edessä

Rahoituskriisin käynnistämä vahva korkoelvytys on aiheuttanut Suomen asuntomarkkinoilla muista euromaista täysin poikkeavan ongelman. Suomessa asuntojen hinnat eivät ole romahtaneet, vaan ennätysalhaiset korot ovat lähteneet vasta nyt taantumassa puhaltamaan Suomen asuntokauppaan velkavetoista hintakuplaa. Sitä ovat ruokkineet kolme vaarallista ja lyhytnäköistä helmasyntiämme:

1) suomalaisten muista poikkeava tapa sitoa asuntolainat lyhyisiin markkinakorkoihin,

2) pankkien käytäntö esittää lainalaskelmat ja kuukausierät ikään kuin korko pysyisi koko laina-ajan nostohetken tasolla ja

3) suomalaisten piensijoittajien sopuli-ilmiö, joka on viimeaikoina näkynyt kokemattomien ensikertalaisten ryntäyksenä asuntosijoittajiksi.

On tärkeää muistaa, että suomalaisille pankeille ei ole koskaan, edes 90-luvun lamassa, aiheutunut merkittäviä tappioita asuntoluotoista. Asuntolainat ovat pankeille niin riskittömiä tuotteita, että niillä ei ole todellisuudessa riittävästi intressiä huolehtia varovaisuudesta lainanottajan puolesta. Pankki kun käytännössä saa aina omansa pois tavalla tai toisella. Vastuu oman lainanhoitokyvyn arvioinnista jää siis kuluttajalle itselleen.

Asuntokaupasta elävillä pankkisidonnaisilla välitysketjuilla ei myöskään ole intressiä vauhtisokeudesta varoitella. Miksi ne sahaisivat omaa oksaansa kesken kaikkien aikojen ennätystulosten takomisen.

Vastuu asuntomarkkinan tiedon välityksestä on ennen kaikkea tiedotusvälineillä, kuten toimialan nimi niin osuvasti kertoo. Pitkin 2000-lukua media asuntokuplasta tasaisesti varoittelikin, vaikka Suomen kehitys yleiseurooppalaiseen tasoon verrattuna oli varsin maltillista.  Mutta entäs nyt, kun euromaista yksin Suomessa (!) asuntojen hinnat keskellä taantumaa jyrkästi nousevat, ja syy löytyy varsin selvästi vain meillä Suomessa jaettavasta hetkellisesti lähes ilmaisesta asuntolainasta? Nyt voisivat tiedotusvälineet mielestäni kyllä valveutuneemminkin hereillä olla.

Aina ennen asuntokaupassa on tarjoukset tehty pyydetystä hinnasta alaspäin, eli ostaja on tinkinyt. Nyt yhtäkkiä ostotarjoukset tehdään pyydetystä hinnasta ylöspäin. Jo terve maalaisjärki riittää silloin kertomaan, että nyt pitäisi hälytyskellojen soida.

Ennätyshalpa velkarahan korko kohottaa tunnelmaa asuntomarkkinoilla aivan vastaavasti kuin alkoholitarjoilu juhlissa. Edessä olevaa krapulaa taas voisi verrata urheiluympyröistä monelle tuttuun kuplahalliin. Kun korkoelvytys ja halvan velkarahan puhaltaminen markkinoille loppuu, koko rakennelma lässähtää. Ja taas kysytään, miksei tämän nähty tulevan.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva