Blogi

Here to help

Huolestuttavia tunnusmerkkejä asuntomarkkinoilla

Haluan selkeästi varoittaa niistä riskeistä, jotka liittyvät tämänhetkiseen asuntorakentamisen ylikuumentuneeseen tilanteeseen. Tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat yksikkö- ja neliöhinnaltaan huomattavan kalliita. Vaikka asunnoista on erityisesti pääkaupunkiseudulla pulaa, ei ole takeita, että näin suurelle vyörylle uusia kalliita asuntoja löytyy yhtä aikaa ostajat. Varsinkin kun lisää on tulossa ennennäkemättömän kovaa tahtia.

Kalliiden, juuri valmistuneiden vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti. Pula edullisista pienistä vuokra-asunnoista ei auta keskikokoisten, uusien ja kalliiden asuntojen vuokrausta. Niillä on eri kohderyhmät, ja sen tietävät kaikki alalla toimivat. Isommissa asunnoissa vuokranantajat pystyvät tällä hetkellä nostamaan tuntuvasti enää käytännössä vain luottohäiriöisten vuokralaisten vuokria. Syy on raadollinen. He eivät saa mistään toista vuokra-asuntoa, johon voisivat muuttaa ja äänestää siten jaloillaan.

Asuntomarkkinoiden asetelma kokonaisuutena on erittäin herkkä huonoille uutisille taloudessa. Ja globaalille epävarmuudelle. Pragmaattisesti voidaan todeta, että klassiset kuplan merkit täyttyvät, kun muuten heikossa taloustilanteessa rakennetaan halvalla velkarahalla ennätyksellisen paljon. Pisteenä i:n päällä on yleisesti ympäri maailman tehty havainto siitä, että juuri kuplan paisuessa on taipumus myös rakentaa erityisen paljon erityisen korkeita rakennuksia. Näitä tunnusmerkkejä voi jokainen uutisvirtaa seuratessaan pohtia.

Toivon itsekin olevani huolineni pahasti väärässä. Mutta riskeistä ja huolestuttavista tunnusmerkeistä vaikeneminen ei ainakaan niiden vaarallisuutta vähennä. Ääneen lausuminen saattaa sen ehkä tehdä.

Kannustan tutustumaan myös Asuntosalkku-yhtiöitä johtajavan Jaakko Sinnemaan tuoreeseen markkinakatsaukseen.

Paljon puhuva havainto on pitkän linjan sijoittajien kiinnostuksen kasvu Tallinnan asuntomarkkinoille sijoittavaan Asuntosalkku Eesti –rahastoa kohtaan, ja ilmeisesti kiinnostuksen kasvu yleisemminkin asuntosijoittamiseen ulkomailla. Suomesta ulkomaille tehdyistä vuokra-asuntosijoituksista ei ole käytössä tilastotietoa.

Timo Metsola

hallituksen puheenjohtaja

Vuokraturva