Blogi

Here to help

Hyvä aika vuokra-asunnon vaihtamiseen käy vähiin

Vuokramarkkinoilla on oma vuosikiertonsa. Talvella on rauhallisempaa, ja kesällä taas vuokramarkkinat käyvät todella kuumina. Jos vuokralainen miettii omaa etuaan, asunto kannattaisi pyrkiä vaihtamaan talvikuukausina. Silloin kilpailevia hakijoita on vähemmän, vuokrapyynnöt ovat matalampia ja vapautuvista asunnoista on jopa valinnanvaraa.

Kesällä valtava joukko ihmisiä etsii vuokra-asuntoa yhtä aikaa, kun uudet opiskelijat muuttavat ja lapsiperheet koittavat ajoittaa muuttonsa kouluvuoden ulkopuolelle. Asuntonäytöille kertyy kesällä ruuhkaa kuin taksitolpille pikkujouluaikaan. Kysyntä on niin suurta, ettei tarjonta pysty siihen vastaamaan. Siksi kesällä voidaan pyytää asunnoista sesonkivuokria, eli tavallista korkeampaa vuokraa. Ihan vastaavasti kuin hotellit hinnoittelevat huoneensa korkeammalle vilkkaimman kysynnän aikaan.

Mikäli vuokralainen pystyy ajoittamaan asunnonvaihdon talvikuukausille, on todennäköistä, että hän saa sopivamman asunnon ja vieläpä edullisemmin. 

Tänä vuonna kevät on tehnyt tuloaan jo aikaisin, ja se on näkynyt varhaisena piristymisenä myös vuokra-asuntomarkkinoilla. Jos haluaa ehtiä vaihtaa asunnon ennen kesäsesonkia, kannattaa toimia nopeasti. Käytännössä kesäsesonki käynnistyy jo toukokuussa, eli enää huhtikuu on aikaa.

Huhtikuun tekee erityisen otolliseksi asunnonhaun kannalta se, että huhti-toukokuun vaihteessa on aina vappu. Ja vappu ei tunnu äkkiseltään erityisen hyvältä ajankohdalta muuton ajoituksena. Mutta koska moni muukin ajattelee samalla tavalla, toukokuun alusta vapautuviin asuntoihin ei yleensä ole tunkua. Näin ollen huhtikuussa asuntoa hakevalla on etu puolellaan.

Mikäli vuokralainen haluaa päästä muuttamaan vappuna, nykyinen vuokra-asunto on irtisanottava maaliskuun loppuun mennessä. Siksi asian kanssa kannattaa olla hereillä.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva