Blogi

Here to help

Irlannin kriisi saattaa vaikuttaa asuntojen hintoihin Suomessa

Toukokuussa Kreikan kriisin kärjistyminen oli käännepiste asuntokaupan tunnelmissa. Huimilla kierroksilla käynyt kauppa ja ennätysnopea hintojen rakettimainen nousu kääntyivät silloin vaakalennoksi. Konkreettiset käytännön vaikutukset näkyivät asuntojen hinnoissa ja kauppamäärissä kesän ja syksyn aikana.

Hintojen nousu pysähtyi ja asuntojen kysynnän painopiste siirtyi vuokramarkkinoiden suuntaan, mutta harva myyjä kuitenkaan joutui vielä asuntonsa myynnin kanssa vaikeuksiin. Kohtuullisilla hintapyynnöillä kauppa on edelleen käynyt kohtalaisen hyvin.

Nyt asuntomarkkinoilla seurataankin silmä kovana Irlannin kriisin etenemistä. Tämä kriisi ei tule kansan enemmistölle samalla lailla puun takaa kuin Kreikan kriisin rajuus toukokuussa. Irlannin kriisi voi silti vaikuttaa asuntojen hintoihin Suomessa.

Asuntokauppa pyörii lainarahalla, joten pahinta myrkkyä olisi se, jos häiriöt kansainvälisillä lainamarkkinoilla ja pankkien välisessä luottamuksessa hankaloittaisivat asuntolainan saamista Suomessa. Silloin vaikutukset asuntojen hintoihin ja kauppamääriin olisivat selkeät ja välittömät.

Merkittäviä vaikutuksia voi tulla kuitenkin myös puhtaasti psykologiselta puolelta. Irlannin kriisi on nimenomaan asuntokuplan puhkeamiseen liittyvä katastrofi. Tämän seurauksena asuntokuplan syntymiseen ja tuhoisaan puhkeamiseen liittyvät asiat surullisine tarinoineen ovat Suomessakin jatkuvasti otsikoissa tulevien kuukausien ajan.

Tällä saattaa olla vaikutusta uutisia seuraavaan asunnonostajaan Suomessakin.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva