Blogi

Here to help

Jos aiot vaihtaa vuokra-asuntoa tänä vuonna, se kannattaa tehdä juuri nyt

Vuokra-asunnoista on yleensä kova pula. Huhtikuussa vuokralaisella on kuitenkin puolellaan ehkä vähän yllättäväkin etu. Vuokra-asunnon löytäminen on huhtikuussa huomattavasti helpompaa kuin myöhemmin keväällä, kesällä tai talvella. Selitys on yksinkertainen. Irtisanomisaikojen päättyminen ja uusien vuokrasopimusten alkaminen ajoittuvat kuukauden vaihteeseen, ja suurin osa ihmisistä ei halua ajoittaa muuttoaan vappuun. Siksi toukokuun ensimmäisestä päivästä vapautuville vuokra-asunnoille ei ole sellaista ylikysyntää, joka vuokra-asuntoihin normaalisti kohdistuu.

Huhtikuu päättyy vapun aattoon ja toukokuu alkaa vapun päivällä. Sellainen vuokralainen, joka irtisanoo nykyisen vuokra-asuntonsa nyt maaliskuun lopussa ja on valmis muuttamaan uuteen asuntoon kuukauden irtisanomisajan kuluttua loppuun, eli vappuna, pääsee valitsemaan uuden vuokra-asuntonsa lähes vapaasti. Minäkin kerron asiasta tässä blogissa, koska myös meillä on joka vuosi vaikeuksia saada toukokuun alusta vapautuvia asuntoja huhtikuun aikana vuokrattua.

Jos suunnitteilla on vuokra-asunnon vaihto tänä vuonna, vuokralaisen kannalta paras ajoitus asian hoitamiselle on siis juuri nyt, kuukauden sisällä tästä hetkestä. Toukokuussa vuokra-asuntojen kysynnässä jo näkyy joka vuosi piikki, joka on osittain seurausta siitä, että ihmiset ovat lykänneet muuttoaan vapun takia kuukaudella eteenpäin, ja osittain siitä, että vuokramarkkinoiden kiivain aika eli kesäsesonki tekee jo tuloaan.

Kesä on vuokralaisen kannalta huonoin aika vaihtaa vuokra-asuntoa. Silloin vuokra-asuntojen ylikysyntä on suurinta. Kesä-, heinä- ja elokuussa tehdään kolmessa kuukaudessa yhtä monta vuokrasopimusta kuin koko muuna vuonna yhteensä. Tärkeimpiä kesän kysyntäpiikkiä selittäviä tekijöitä ovat uudelle paikkakunnalle syksyä vasten muuttavien opiskelijoiden ryntäys vuokramarkkinoille, kiireisten uraihmisten halu ajoittaa muuttoruljanssinsa kesälomaan ja lapsiperheiden halu muuttaa niin, että koululaisten ei tarvitse vaihtaa koulua kesken lukuvuoden.

Kovimman kesäsesongin aikana vuokranantajat pyytävät keskimäärin noin 10 prosenttia tavallista korkeampia vuokria, eli vuokrissa on sesonkilisää. Vuokralaiselle tällä on oleellista rahallista merkitystä, koska kesäsesongin aikana vuokrasopimukseen kirjattua sesonkivuokraa sitten kuitenkin maksetaan ympäri vuoden kuukaudesta toiseen.

Myös syksy on vuokramarkkinoilla perinteisesti vilkas, koska silloin asuntoa hakevat sankoin joukoin kaikki ne, joille ei joko vuokra-asuntoa kesän kiivaimman ylikysynnän aikana riittänyt tai jotka pitivät kesäsesongin aikaisia vuokrapyyntöjä kohtuuttoman korkeina.

Jos vuokralainen haluaa hyödyntää sitä, että huhtikuussa vuokralaisella vuokra-asuntojen suhteen selvästi tavallista enemmän valinnanvaraa, ja muuttaa vappuna, nykyinen vuokra-asunto on irtisanottava maaliskuun loppuun mennessä. Muuttoapua voi olla vappuna tavallista hankalampi saada, mutta hyvät mahdollisuudet onnistua saamaan juuri mieleinen asunto voi sitä mukavasti kompensoida.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva