Blogi

Here to help

Kaksioiden ylituotanto on ajamassa asuntomarkkinat päin seinää

Uusien asuntojen tuotannossa rikotaan ennätyksiä, ja rakennusliikkeet pyrkivät rakentamaan mahdollisimman paljon mahdollisimman pieniä asuntoja.

Koska kaavoituksella yleisesti rajoitetaan yksiöiden rakentamista, vaikka niistä olisi kovin pula, rakennusliikkeet keskittävät muskelinsa seuraavaksi parhaaseen vaihtoehtoon, eli pienien kaksioiden rakentamiseen.

Tämä on loogista, mutta kun kaikki tekevät sitä yhtä aikaa ja ennätyksellisen suurella volyymilla, syntyy ongelma. Tuliterä kaksio on hinnaltaan korkea ja vuokraltaan kallis. Vain tietty segmentti väestöstä voi edes teoriassa sellaisen hankkia. Kyse on siis hyvin rajatusta - ja rajallisesta - hyvätuloisesta kohderyhmästä.

Varoituskellot soivat, kun kaikki isot rakentajat yhtä aikaa tekevät ennätysmäisen kiivasta tahtia asuntoja kohtalaisen pienelle kohderyhmälle.

Kaikki on hyvin niin kauan kun kysynnän imua riittää. Mutta ensimmäiset hälytyssignaalit tulivat jo viime keväänä vuokramarkkinoiden puolelta. Kohderyhmää, hyvätuloisia pariskuntia ilman lapsia tai yhden lapsen kanssa, ei enää riittänytkään kaikkiin asuntorahastoille massiivisessa määrin valmistuviin uusiin ja kalliisiin vuokrakaksioihin.

Tämä selitettiin - aivan oikein - sillä että tuo kohderyhmä haluaa tällä korkotasolla yleensä ostaa kaksion. Asuntorahastot jäivät miettimään miten tilanteen ratkaisisivat ja ensi töikseen ne vähensivät uusien kaksiopainotteisten vuokratalojen aloituksia. Viisasta.

Samaan aikaan rakennusliikkeet ovat vain kiihdyttäneet myytäväksi tarkoitettujen arvokkaiden kaksioiden tuotantomääriä ja pyrkineet yhä nostamaan hintoja. Pistemäisen ylituotannon määrä kapealla sektorilla saman hintaluokan kaksioissa tuntuu maalaisjärjellä käsittämättömältä.

Nyt viime viikkoina uusien kaksioiden kaupankäynti tuntuu alkaneen hiljentyä. Selitys kuulemma on, että se johtuu vuodenajasta. Ja siitä, että lumet sulivat ja tunnelma kävi ankeaksi. Todellako?

Kyseessä on virtahepo olohuoneessa. Tilanne on ilmeinen, mutta sitä ei haluta olla näkevinään. Huono ajatus. Korjausliikkeen lykkääminen on nimittäin lähes aina virhe, jonka hinta on kallis.


Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva