Blogi

Here to help

Kiinteistönvälittäjien palvelut katoamassa syrjäseuduilta

Noin kolmasosa Suomesta on tilanteessa, jossa asuntokauppa käy niin huonosti, ettei paikkakunnalla käytännössä ole toimivia asuntomarkkinoita. Kun erittäin edullisista hintapyynnöistä huolimatta asuntokauppa on paikkakunnalla lähes pysähdyksissä, katoavat myös kiinteistönvälittäjän elinkeinon edellytykset. Samalla tämä tarkoittaa asuntoaan myyvän näkökulmasta, että kiinteistönvälityspalvelut karkaavat muiden palveluiden perässä kaupunkikeskuksiin. Jos muutaman vuoden kuluttua välityspalvelua ei ole enää tarjolla, asunto on parhaansa mukaan yritettävä myydä itse. Tämä ei ainakaan helpota taantuvien paikkakuntien asuntokaupan ahdinkoa.

Suurimmissa kaupungeissa kauppa käy edelleen muuhun Suomeen nähden siedettävästi, pienten asuntojen osalta jopa hyvin. Mutta ankara hintakilpailu välityspalkkioissa on laittanut kulurakenteeltaan raskaat isot välitysketjut ahtaalle. Selvää kuitenkin on, että välityspalveluja on tarjolla suurimmissa kaupungeissa jatkossakin. Alan kiristyvä kilpailu pelaa itse asiassa siellä kuluttajan pussiin. Noin kolmannes suomalaisista asuu Uudellamaalla ja näissä maakuntakeskuksissa, joissa välityspalveluiden tarjonnasta ei ole huolta.

Mutta entä tuo keskimmäinen kolmannes? Pikkukaupunkien asuntokauppa yskii, ja välittäjät ovat tämänhetkisen tilanteen kanssa taloudellisesti varsin ahtaalla. Toivottavaa olisi, että myös näille keskikastin paikkakunnille löytyisi ansaintamalleja, jotka pitäisivät kiinteistönvälitystoiminnan elinkelpoisena vaikeinakin aikoina. Tämä on näillä paikkakunnilla keskeinen asia myös asuntojen hintatason kehityksen kannalta.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva Oy