Blogi

Here to help

Kuumemittarin lukemia asuntomarkkinoilta

Asuntokauppa käy nyt liukkaasti matalan korkotason tehokkaasti voitelemana. Isommat asunnot liikkuvat järkevillä myyntiajoilla, mutta kasvukeskusten pienten asuntojen kauppa tuntuu singahtaneen korkeuksiin kuin uudenvuodenraketti. Nykymenossa riittää monelle alan konkarille ihmettelemistä.

Ennen vanhaan tarjouksia tehtiin pyydetyistä hinnoista alaspäin. Jos joku tarjosi täyden hinnan, lyötiin heti kättä päälle. Sillä asunnon sai heti ja varmasti. Kun asuntokauppa kävi oikein kuumana, lähes kaikki pienet asunnot menivät kaupaksi pyydetyllä hinnalla heti ensiesittelyssä.

Toisin on nykyään. Jos tarjoat pienestä kasvukeskuksessa sijaitsevasta asunnosta täyden hinnan, eli sen mitä asunnosta pyydetään, ja yrität antaa välittäjälle käsirahaa kaupan sinetöimiseksi, niin välittäjä välttelee sinua ja melkein juoksee karkuun. Kuulostaako erikoiselta? Minäpä selitän.  Nykyään tarjoukset nähkääs tehdään pyydetystä hinnasta ylöspäin. Ja vaikka tarjoaisit monta tuhatta euroa enemmän kuin mitä asunnosta pyydetään, silti asunto voi mennä sivu suun. Joku usein tarjoaa vielä enemmän.

Entinen lääninhallitus eli nykyinen aluehallintovirasto on jopa joutunut miettimään, onko välittäjän pakko ottaa käsiraha vastaan, jos asunnosta tarjotaan se mitä siitä pyydetään ja vielä käsirahakin.  Eipä vaan tarvinnut ennen välittäjiä tällaiseen pakottaa. Ihan hyvin kelpasivat täyden rahan tarjoukset asunnoista ilman viranomaisten pakotteitakin.

Onneksi monet viisaat tahot ovat vakuuttaneet, että ei tässä mitään asuntokuplaa ole, ainakaan vielä. Muutenhan saattaisi jo joku satunnainen sivustaseuraaja menoa katsellessaan huolestua.

Ruotsin puolella valtio on kuitenkin paikallisesta melko vastaavasta tilanteesta huolenaiheita löytänyt, ja etsii keinoja toppuutella markkinoita. Suomen valtio ei tällaisia murheita näytä vielä juuri kantavan. Päinvastoin valtio erityisesti kannustaa nuoria ihmisiä ensiasunnon juuri nyt ostamaan ja lahjoittaa 3000 euroa käteistä kaikille niille rohkeille, jotka ASP-lainalla sen uskaltavat tehdä.

Asuntomarkkinan aiempia syklejä nähneillä saattaa tämäkin touhu vähän sydäntä kylmätä, mutta kaipa herrat tietävät mitä tekevät. Toivotaan niin.

Ehkäpä asuntokaupan vahva vire johtuu Suomen vahvoista taloudellisista näkymistä, laskevasta työttömyydestä, valtiovelan vähenemisestä, alenevista veroista, upeasti vetävästä viennistä, kuntien vahvasta taloustilanteesta ja hienosta tunnelmasta työmarkkinaosapuolten välillä. Osasyynä asuntokaupan vilkkauteen voivat olla myös EU-partnereidemme Kreikan, Espanjan, Portugalin ja Irlannin erinomaiset talousnäkymät ja niiden runsaat positiiviset vaikutukset kaikkien EU-maiden talouteen. Kenties myös valtiosihteeri Raimo Sailaksen optimismia hehkuvat puheenvuorot Suomen lähivuosien talouskehityksestä ovat osaltaan asuntokauppaa kiihdyttäneet.

Tai sitten kansa on vain mennyt sekaisin ennätyshalvasta velkarahasta. Mitenköhän olisi?

 

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva Oy