Blogi

Here to help

Länsimetro voi nostaa asuntojen hintoja Itä-Helsingissä selkeämmin kuin Espoossa

Rakenteilla olevan länsimetron vaikutuksia asuntojen hintoihin Espoossa on pohdittu paljon. Kokonaisvaikutus on varmasti positiivinen, mutta tulevien metroasemien ympäristössä pelätään myös levottomuutta ja turvattomuutta, joka voisi jopa laskea asuntojen hintoja ja statusta. Itä-Helsingille länsimetron valmistuminen on sen sijaan yksiselitteisesti pelkästään positiivinen uutinen. Se tulee varmasti näkymään myös asuntojen hinnoissa. Keilaniemeen ja muihin uuden radan työpaikkakeskuksiin pääsee jatkossa Itä-Helsingistä kätevästi ja nopeasti säällä kuin säällä. Tähän oivallukseen ollaan vasta pikku hiljaa heräämässä.

Länsimetro on paljon muutakin kuin pelkkä Espoon sisäinen asia. Se muuttaa pääkaupunkiseudun työmatkaliikenteen perusrakenteita oleellisesti. Siirtyminen metropolin itälaidalta länteen tai päinvastoin ei enää tarkoitakaan tunnin jurnutusta kehäteiden ruuhkissa. Kampin Espoon bussien terminaalin valmistuminen sisäyhteyden päähän Kampin metropysäkistä oli alkusoittoa sille muutokselle, jonka länsimetro valmistuessaan kohta viimeistelee. Pääkaupunkiseudun ääripäät saavat nopean ja mukavan yhteyden, jonka rinnalla autot, bussit ja ratikat kalpenevat. Itä ja länsi kättelevät toisiaan Helsingin keskustan alla. Vihdoinkin.

Ruoholahdelle muutos tarkoittaa sitä, että se ei enää olekaan metroliikenteen pussinpohja, vaan etappi Helsingin keskustan ja Espoon välissä. Menneestä loistostaan luopumaan joutuneelle ja Leppävaaran Sellon ja Matinkylän Iso Omenan nöyryyttämälle Tapiolan keskustalle tarjoillaan nyt suorastaan kultalautaselta mahdollisuus tehdä comeback. Vaikka metro tulee Matinkyläänkin, Tapiola ympäristöineen tulee epäilemättä olemaan suurin nettohyötyjä. Varsinkin kun alue nyt vihdoin tarttuu kaikin voimin tilaisuuteen ja uudistuu täysin.

Tiettyä rauhattomuutta metroasemat välittömään läheisyyteensä Espoossa tuovat, ja sillä saattaa olla se seuraus, että kaikki eivät aivan niiden kupeessa halua asua. Nähtäväksi jää, kuinka laajasti Espoon nuorison viikonlopun vietto asemanseuduille painottuu.

Itä-Helsinki sen sijaan on tässä kuviossa ainoastaan voittaja. Idässä on tähänkin asti ollut hienoja taloja ja kivoja asuinalueita metroasemien lähialueilla. Ongelma on vain ollut se, että rahakkaat työpaikat ovat 90-luvun lopusta asti painottuneet yhä vahvemmin Espoon suuntaan, ja tämä on näkynyt Espoon ja Itä-Helsingin välisissä asuntojen hintaeroissa. Nyt tilanne tasoittuu mielenkiintoisella tavalla. Itä-Helsingin hienoilta ranta-alueilta pääsee kohta todella kätevästi töihin Etelä-Espooseen. Idän asuntonäytöillä tullaan varmasti jatkossa näkemään entisiä vannoutuneita espoolaisia.

Lisäksi täytyy muistaa, että pääseehän jatkossa myös Espoosta kätevästi töihin Itä-Helsinkiin. Tämä saattaa osaltaan vaikuttaa yritysten toimitilojen ja pääkonttorien sijoittumiseen tulevina vuosina.

Länsimetro on jo vaikuttanut asuntojen hintoihin Espoossa, mutta vaikutukset Itä-Helsinkiin ovat vasta tulossa.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva