Blogi

Here to help

Lumen pudottaminen pientalojen katoilta oli virhe

Yksikään suomalaisen asuintalon katto ei ole lumikuorman takia sortunut. Ei tänä vuonna, eikä myöskään aiempina vuosina tai vuosikymmeninä. Kuitenkin tätä kuvitteellista uhkaa torjumaan suomalaiset tänä talvena katoilleen kiipesivät. Patistettiinpa heitä sinne myös, jopa asiantuntijoiden taholta.

Seuraukset ovat olleet surullisia. Tuhansia lievempiä loukkaantumisia, satoja sairaalahoitoa vaatineita vammoja ja kymmenkunta ruumista. Aivan käsittämätön hinta “varmuuden vuoksi” tehdylle turhalle toimenpiteelle.

Kaiken kukkuraksi itse toimenpide on lähinnä vahingollinen. Nyt pientalojen katoilta pudotetut lumet ovat suurissa kasoissa talojen kylkiä vasten ja sulaessaan hautovat rakenteita märkänä vaippana synnyttäen näin kosteusvaurioiden vaaran. Taloudellista vahinkoakin siis syntyy.

Katot tulisi varustaa asianmukaisilla lumiesteillä, jolloin lumet eivät edes pääse katoilta putoamaan. Silloin niiden pudottaminen ei ole myöskään turvallisuussyistä tarpeen, vaan lumien voi antaa sataa ja sulaa katoille kaikessa rauhassa luonnon omaan tahtiin.

Koko tämä tarina on kuin hölmöläissadusta. Harmi kyllä tässä asiassa hölmöily maksoi ihmishenkiä.

 

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva