Blogi

Here to help

Miksei alle 18-vuotias saa säästää ASP-lainaa varten?

ASP-laina on ollut läpi vuosikymmenten tärkeä tasa-arvon työkalu Suomalaisilla asuntomarkkinoilla. Se on mahdollistanut kaikille yhteiskuntaluokille omistusasunnon hankkimisen sitkeällä säästämisellä.

Asuntolainan takaisinmaksuaika on usein pitkä. Pitkään ajanjaksoon voi osua myös erittäin korkeiden korkojen hetkiä, ja niiden uhkaa vastaan valtion korkotuki antaa ASP-lainan ottaneelle 10 vuoden ajaksi turvaa. Sen merkitys voi olla ratkaiseva ison lainan kanssa selviytymisen kannalta.

Hyvä systeemi siis, ja hyvin meitä suomalaisia palvellut.

Mutta miksi ASP-säästämisen voi aloittaa vasta 18 vuotta täytettyään? Eikö nuori aikuistuva ihminen voisi aloittaa säästämistä heti kun omia tuloja alkaa tulla? Kun säästöjä on vuosineljännestä kohti saatava kasaan vähintään 150 euroa, se tarkoittaa keskimäärin viittä kymppiä kuussa. Siihen pystyisi moni nuori. Ja isovanhemmat tai vaikka kummit voisivat olla innokkaita tukemaan säästämistä. Summat voisivat olla paljon suurempiakin.

Tästä voisi seurata, että 18 vuotta täyttävällä olisi jo jonkinlainen pesämuna olemassa oman omistusasunnon hankkimista varten.

Ja säästetyn summan suuruuttakin tärkeämpää voisi olla sen oppiminen, että suurien hankintojen tekeminen vaatii säästämistä ja oman talouden hallintaa. Asuntokaupan voi tehdä lainalla, mutta asunto maksetaan aina omilla rahoilla.

Jos 2000-luvulla syntyneiden sukupolvi ei kasva tätä ymmärtämään, olemme pulassa.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva