Blogi

Here to help

Miksi vuokra-asuntoa kannattaa vaihtaa juuri huhtikuussa?

Sopivan vuokra-asunnon saaminen tuntuu usein vaikealta. On kuitenkin tiettyjä hetkiä vuodesta, jolloin se onnistuu selvästi muuta vuotta helpommin. Parhaita ajankohtia ovat huhtikuu ja joulukuu. Miksi?

Joulukuussa ihmisillä on paljon muuta mielessään, ja asuntoasioiden miettiminen siirtyy helposti myöhemmäksi. Lisäksi uudenvuoden aatto tai uudenvuodenpäivä eivät tunnu houkuttelevilta muuttopäiviltä. Vuokra-asuntojen muuttopäivä kun osuu tyypillisesti juuri kuun vaihteeseen.

Huhtikuu taas päättyy vappuun. Vapun aaton ja vappupäivän viettämiseen liittyy monella paljon perinteitä. Ilman mitään erityistä syytä harva tulee ajoittaneeksi kuun vaihteessa tapahtuvaa muuttoa vapun kanssa päällekkäin.

Vuokra-asuntojen muuttopäivä on siis tyypillisesti juuri kuunvaihteessa. Ja vuodesta löytyy vain kaksi sellaista kuunvaihdetta, joissa kuukausi päättyy railakkaaseen juhlapäivään. Juuri nämä samat kaksi kuukautta, huhtikuu ja joulukuu, ovat parhaita mahdollisuuksia valveutuneella asunnonhakijalle löytää toiveitaan vastaava vuokra-asunto.

Todella harva nimittäin tietää ja osaa huomioida sen, että näiden kahden kuukauden aikana kilpailevia asunnonhakijoita on selvästi tavallista vähemmän liikkeellä. Vuokra-asuntopulaa päivitellään kovaan ääneen, mutta näihin kahteen suvantopaikkaan harva silti keksii muuttoaan taktikoida.

Kerron tästä avoimesti, koska meilläkin on joka huhtikuu vaikeuksia saada kaikkia toukokuun alusta vapautuvia asuntoja vuokralle. Tänä vuonna huhtikuulle osuu lisäksi myös pääsiäinen, jonka takia kaksi työviikkoa jää teholtaan vajaiksi ja kaikkien asuntojen vuokralle saaminen on tavallistakin hankalampaa. Huhtikuussa asuntoa etsivän vuokralaisen asema on siten erityisen hyvä.

Vuokrapyyntöjä joudutaan huhtikuussa pitämään maltillisempina kuin yleensä. Huomionarvoista on, että jos asunnon saa tavallista hiljaisemmalla hetkellä vuokrattua esimerkiksi 40 euroa normaalia edullisemmalla kuukausivuokralla, säästää vuodessa melkein 500 euroa verrattuna samanlaisen asunnon vuokraamiseen johonkin toiseen aikaan vuotta. Tilannetta hyödyntävä voi siis saada sekä sopivamman että edullisemman asunnon.

Vuokralaisella on tyypillisesti yhden kalenterikuukauden irtisanomisaika. Siksi nykyinen asunto on muistettava irtisanoa maaliskuun aikana eli viimeistään ylihuomenna, jos haluaa hyödyntää tilanteen ja muuttaa seuraavaan vuokra-asuntoon toukokuun alusta.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva