Blogi

Here to help

Muut välitysketjut tekevät suurimman osan välitystyöstään Myyntiturvaa halvemmalla

Kilpailijat ovat arvostelleet voimakkaasti Myyntiturvaa siitä, että Myyntiturva ottaa asuntojen myymisestä liian pienen välityspalkkion. Arvosteltu on myös sitä, että Myyntiturva käyttää kiinteitä palkkioita. Huomiota ei sen sijaan ole lainkaan haluttu kiinnittää siihen, että nämä kaikki suuret välitysketjut tekevät suurimassa osassa omista toimipisteistään osakehuoneistojen välitystyötä Myyntiturvaa halvemmalla. Ja lisäksi vielä kiinteillä palkkioilla, joita sanotaan minimipalkkioiksi.

Mistä siis kaikki tämä meteli? Ja jopa väitteet siitä, että tällaiset palkkiot perustuisivat huijaamiseen? Syynä on se, että vastapainoksi suurimmassa osassa Suomea tehtävälle kohtuuhintaiselle välitystyölle kiinteistönvälitysketjuilla on ollut pitkään mahdollisuus kaikkein suurimmissa kaupungeissa suoranaiseen kullan vuolemiseen. Niissä nimittäin asuntojen myynti on pieniä kaupunkeja helpompaa, mutta välityspalkkiot moninkertaisia muualla perittäviin kiinteisiin minimipalkkioihin nähden. Ja tämän kuvion Myyntiturva on nyt ilmaantunut sotkemaan.

Moni ajattelee, että on luonnollista, että suurissa kaupungeissa välityspalkkiotkin ovat suurimmat. Mutta itse asiassa juuri näissä suurimmissa kaupungeissa asuntojen myyminen on helpointa. Välittäjän perimän korvauksen perusteena ei tulisi olla asuntojen hintataso paikkakunnalla, vaan välitystehtävän hoitamisen vaatima työmäärä ja sen aiheuttamat kulut. Ei ole yksittäisen välittäjän ansiota, että esimerkiksi kaksio Helsingissä on kalliimpi kuin vastaava kaksio vaikka Kotkassa, Forssassa, Raumalla tai Iisalmessa. Helsingin kalliimman hintatason ei siis pitäisi olla peruste sille, että välittäjä ottaa omasta henkilökohtaisesta työstään Helsingissä moninkertaisesti korkeamman palkkion kuin mitä samasta työstä otettaisiin muualla.

Mitä pienemmälle paikkakunnalle mennään, sitä vähemmän potentiaalisia ostajia on ja sitä enemmän välittäjä joutuu jokaista myytävää asuntoa kohden työtä tekemään. Suurimmissa kaupungeissa kaupanteko on helpointa. Suurissa kaupungeissa välitystyötä on siis helpointa tehdä kannattavasti pienemmilläkin palkkioilla. Jos kilpailu toimisi tehokkaasti, tämä näkyisi esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja muiden suurimpien kaupunkien yleisessä välityspalkkiotasossa. Palkkiot voisivat teoriassa olla jopa muuta Suomea matalammat.

Isot välitysketjut pystyvät pienillä paikkakunnilla tekemään välitystyötä niin halvalla, että Myyntiturva ei pysty välityspalkkioitaan yhtä halvoiksi painamaan. Siksi Myyntiturvan ei kannata edes yrittää mennä noille paikkakunnille kilpailemaan. Mutta pääkaupunkiseudulla nämä samat ketjut muka joutuvat ottamaan moninkertaiset palkkiot siihen nähden, mitä ne itse veloittavat samasta työstä pienemmissä kaupungeissa. Ja mitä suurin kaupunkeihin erikoistunut Myyntiturva veloittaa pääkaupunkiseudulla samasta työstä.

Mieleen tulee satu keisarin uusista vaatteista. Joku tässä ei nyt täsmää, mutta kukaan ei oikein uskalla sanoa sitä ääneen.

Tai ainakin sen uskaltavat toistaiseksi sanoa vain hyvin harvat ajattelun ammattilaiset.http://www.soininvaara.fi/2012/07/23/myyntiturva-mullista-asunnonvalityksen/

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva