Blogi

Here to help

Opiskelijat keskeinen vuokra-asuntoja tarvitseva ja käyttävä ryhmä

Suomessa on ilmeisesti jo kertaalleen rakennettu riittävästi opiskelija-asuntoja, mutta opiskelupaikkojen keskittyessä niitä ei ole vieläkään riittävästi keskeisillä opiskelupaikkakunnilla. Vuokralaisten Keskusliitto pitää tärkeänä, että jatkossakin kunnissa huolehditaan tonttien varaamisesta opiskelija-asuntotuotantoon. Ilman erillistä – suomalaiseksi menestystarinaksikin kasvanutta – opiskelija-asuntotuotantojärjestelmää meillä olisi todella hankala vuokra-asuntotilanne.

Opiskelija-asuntosäätiöiden tulisi pystyä ennakoimaan opiskelijamäärien muutoksia. Ikäluokat pienenevät jatkossa, mutta samaan aikaan opiskelija-asumisessakin vaatimustaso kasvaa. Oppilaitoksiin tulee myös entistä enemmän opiskelijoita ulkomailta. Jatkossa tärkeää on, että erityisryhmien asuntorakentamisessa otetaan huomioon muunneltavuus niin, että asuntoja voidaan muuntaa myös muuhun asuntotarkoitukseen. Pidämme hyvänä vuokra-asuntosäätiöiden ennakkoluulotonta tapaa rakentaa uusia vuokra-asuntoja vanhoihin kiinteistöihin.

Opiskelijoiden kannalta on tärkeää, että opiskelupaikkakunnalla on toimivat vapaat asuntomarkkinat. Yksityisten vuokranantajien vuokra-asuntoja tarvitaan opiskelijoille ja opiskelupaikkakunnilla työskenteleville.

Opiskelijoiden vuokranmaksukyky perustuu pitkälti opintotuen osana maksettavaan asumislisään. Opetusministeriön budjettiesityksen mukaan opintotuen asumislisänmäärä on 80 % määritellystä asumismenosta ja asumismenoja ei oteta huomioon 252 euroa ylittävältä osalta. Tällä yhtälöllä opiskelija ei pysty maksamaan korkeaa vuokraa. Vuokrat ovat kuitenkin nousussa.

Pidämme hyvänä budjettiesityksessä esitettyä muutosta, jolla luovutaan opiskelijan puolison tulojen huomioonottamisesta asumislisää myönnettäessä.

Tarja Kantola
puheenjohtaja
Vuokralaisten Keskusliitto ry