Blogi

Here to help

Opiskelijoita asunnonhaussa tavallista kesää vähemmän – nyt on helppoa saada mieleinen vuokra-asunto

Heinäkuu on perinteisesti vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla, koska suuri määrä uusia opiskelijoita etsii asuntoa yhtä aikaa. Kovan kysyntäpiikin lieveilmiöinä on monina aiempina kesinä nähty vuokrapyynnöissä kovia sesonkilisiä ja jopa vuokra-asuntojen huutokauppaa.

Pandemia on lisännyt etäopiskelua, ja viime vuoden tapaan vain osa oppilaitoksista aloittaa tulevan syksyn täydessä lähiopetuksessa. Seuraukset näkyvät vuokramarkkinoilla, kun selvästi menneitä vuosia pienempi joukko uusia opiskelijoita muuttaa heti uudelle opiskelupaikkakunnalle.

Niille opiskelijoilla, jotka nyt opiskelupaikkakunnalle muuttavat, tämä muutos on hyvä uutinen. Vuokra-asunnosta ei joudu taistelemaan eikä kymmenien katsojien massanäyttöihin osallistumaan. Nuorillekin asunnonhakijoille pystytään tarjoamaan henkilökohtaista palvelua, ja on jopa suhteellisen helppoa saada mieleinen asunto hyvältä paikalta.

Edellytyksenä kuitenkin on, että luottotiedot ovat kunnossa. Noin kymmenellä prosentilla 20-30-vuotiaista nuorista aikuisista on maksuhäiriömerkintä (lähde: itla.fi), ja heidän kohdallaan vuokra-asunnon saaminen usein edellyttää vanhempien, isovanhempien tai jonkun muun maksukykyisen läheisen antamaa takausta.

Samaan aikaan kun vuokra-asunnon saaminen on yleisesti helpottunut ja vuokra-asuntopula poistunut, ero maksuhäiriömerkinnän saaneiden ja muiden nuorten aikuisten tilanteen välillä on revennyt. Keväällä lausuntokierroksella ollut lakiluonnos ehdottaa, että maksuhäiriömerkintä poistuisi kuukauden päästä merkinnän perusteena olleen maksun suorittamisesta. Henkilökohtaisesti ymmärrän lakimuutoksen tavoitteet ja hyvät puolet. Silti kannan samaan aikaan huolta siitä, mahdollistaisiko muutos jo nyt varsin huolestuttavien nuorten velkakierteiden piilottelun, pitenemisen ja pahenemisen.

Jotta niin ei kävisi, muutos olisi mielestäni syytä ajoittaa samaan hetkeen, jolloin suunnitteilla oleva positiivinen luottorekisteri tulee käyttöön. Tällöin pienestä ja jo hoidetusta maksuhäiriöistä nyt karvaasti kärsivän nuoren asema aidosti paranisi vuokra-asuntomarkkinoilla. Eikä kävisi esimerkiksi niin, että kun pidemmän ajan maksuongelmista ei ole tietoa, vuokranantajien varovaisuus kasvaa ja entistä useampi nuori aikuinen tarvitsee takaajan saadakseen vuokra-asunnon.  


Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva