Blogi

Here to help

Segregaatiota torjutaan laittamalla vuokra- ja omistusasunnot samaan rappuun

Helsinki ja muut Suomen kasvukeskukset ovat kansainvälisesti vertaillen asuinaleittain hyvin sekoitettuja ja moniarvoisia. Kaavoituspolitiikka on ollut onnistunutta, kun samoihin kaupunginosiin ja samoille asuinalueille on kaavoitettu erilaisia asuintaloja arvokkaista omistusasunnoista erilaisiin vuokra-asuntoihin. Tämä on johtanut siihen, että kansainvälisesti vertaillen alueellinen eriytyminen on ollut vähäistä. Viime aikoina eriytymistä on kuitenkin tapahtunut kasvavassa määrin ja siksi tarvitaan uusia keinoja, jotta alueet säilyisivät sekoittuneina ja moniarvoisina.

Keskeinen ongelma on se, että vaikka vuokra- ja omistustalo olisivat vierekkäin, kaikki tietävät kumpi on kumpi. Ja talon maine tulee sen mukaan. Tätä ilmiötä torjutaan maailmalla sillä, että tuettuja vuokra-asuntoja ja vapaarahoitteisia omistusasuntoja on samoissa taloissa ja rapuissa.

Suomessa lähtökohtana on ollut kaavoittaa korttelettain tai korkeintaan rakennuksittain erilaisia asuintaloja. Tämä ei kuitenkaan enää tulevaisuudessa riitä sekoittumiseen, koska korttelittainen eriytyminen on jo merkittävää. Jatkossa alueellinen eriytyminen korttelitasollakin pienenisi oleellisesti, jos erilaisia asuntoja olisi saman kaupunginosan sijaan samassa rakennuksessa. Näin samasta alaovesta kulkisi sekä kovan rahan asunnon omistaja että kaupungin tuetun vuokra-asunnon asukas.

Samaan rakennukseen kovan rahan omistusasuntojen kanssa voisi sijoittaa tuettuja vuokra-asuntoja, hitas-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja, jotka jatkossa ovat ehkä osuuskunta-asuntoja. Tämä olisi aitoa sekoittamispolitiikkaa, kun alaovi olisi yhteinen tuloista ja yhteiskuntaluokasta riippumatta.

New York raportoi kestävästä kehityksestä kaupunkitasolla, kun yleensä kestävästä kehityksestä raportoidaan valtiotasolla. New York torjuu segregaatiota laittamalla vuokra- ja omistusasunnot samaan rappuun. Helsinki suunnittelee seuraavansa New Yorkia ensimmäisessä, ja seuraaminen myös jälkimmäisessä olisi edistyksellistä.

 
Jaakko Sinnemaa
toimitusjohtaja, Asuntosalkku Oy ja Asuntoturva Oy, 041 5280 329, jaakko.sinnemaa@asuntosalkut.fi
 
Asuntosalkkujemme kautta omistamme lähes kaksituhatta asuntoa pääkaupunkiseudulla, kehyskunnissa, Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Tallinnassa. Asuntojamme sijaitsee lähes 800 eri taloyhtiössä ja kiinteistössä. Asuntosalkku Oy:n tytäryhtiö sijoittaa Tallinnan asuntoihin, ja olemme Viron suurin markkinaehtoinen vuokranantaja. Taseemme koko on noin 185 miljoonaa euroa.