Blogi

Here to help

Taas hukattiin kokonainen vuosi opiskelijoiden asuntotilanteen helpottamisessa

Tänä kesänä vuokra-asuntojen kysyntä on todella vilkasta ja opiskelijoiden asuntopula suurin kymmeneen vuoteen.

www.hs.fi/talous/artikkeli/Kilpailu+vuokra-asunnoista+on+yh%C3%A4+ankarampaa/1135258465226

Vuokraturva ehdotti viime kesänä opiskelijoiden jokavuotisen vuokra-asuntopulan ratkaisuksi opintojen aloituksen laajempaa porrastamista syys- ja kevätlukukauden kesken. Vuodenvaihde kun on rauhallisinta aikaa vuokramarkkinoilla. Niissä harvoissa oppilaitoksissa, joissa opiskelujen aloittaminen tammikuussa on jo mahdollista, uudet opiskelijat ovat asunnonhaun kannalta huomattavasti syksyllä aloittavia paremmassa asemassa. Vuodenvaihteessa vuokra-asunnoista on jopa ylitarjontaa.

Opetusministeri Henna Virkkunen ja silloinen pääministeri Matti Vanhanen ilmoittivat viime kesänä tukevansa ajatusta. Myös asuntoministeri Jan Vapaavuori kannatti aloitetta.

www.vuokraturva.fi/radio_nova_100809.mp3

Vuosi on kulunut, mutta helpotusta opiskelijoiden jokakesäiseen asuntoahdinkoon ei ole saatu, päinvastoin. Koulujen kevätlukukauden päätyttyä muuttamaan aktivoituvat yhtä aikaa sekä lapsiperheet että opiskelijat. Erityisen kova asunnontarve on uusilla opiskelijoilla, joita tulvii asuntomarkkinoille sitä mukaa kun opiskelupaikat varmistuvat. Opiskelijat ovat keskenään eriarvoisessa asemassa, koska asunnonsaanti on sitä vaikeampaa, mitä myöhemmin kesällä oman oppilaitoksen oppilasvalinta varmistuu.

Usein väitetään, että vuokra-asuntopula olisi ikuisuusongelma. Tällaista ajattelua pidän erityisen vaarallisena, koska se varsinkin päättäjän suusta kuultuna vapauttaa hänet asian ratkaisuun liittyvästä vastuusta. Vuokramarkkinan ongelmat ovat ratkaistavissa, kuten lähes kaikki muutkin ongelmat. Asian vaikeuden ei pitäisi johtaa luovuttamisen ja käsien pesemiseen, vaan entistä päättäväisempään ponnisteluun.

Toivon, että päättäjillä riittäisi hyvien aloitteiden kannattamisen lisäksi voimia myös niiden toteuttamiseen. Opetusministeri Virkkusen ajama korkeakoulujen opiskelijavalinnan muuttaminen vähemmän pääsykoekeskeiseksi helpottaa jo osaltaan kahdesti vuodessa tapahtuvaa uusien opiskelijoiden sisäänottoa. Muilta osin oppilaitosten vastustus on ainakin toistaiseksi estänyt porrastuksen laajentamisen. Näin monivaikutteisessa asiassa opiskelijoiden edun tulisi kuitenkin ohittaa oppilaitosten etu.

Opintojen aloitusajankohtiin liittyvät tarpeet ovat oleellisesti muuttuneet menneistä vuosikymmenistä. Kesällä varusmiespalvelukseen astuvista suurin osa kotiutuu nykyään jo vuodenvaihteessa, ja ylioppilaskirjoituksiin osallistui viime syksynä 36 000 valkolakin tavoittelijaa ja arvosanojensa korottajaa. Opiskelujen aloitusmahdollisuus myös tammikuussa palvelisi yllättävän monia.

 
Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva