Blogi

Here to help

Tulevaisuuden tie valtion tukemille vuokra-asunnoille

Edellisen blogini aiheena ollut yhteiskunnan tukemien vuokra-asuntojen valuminen keskiluokalle toi paljon palautetta erityisesti Helsingin kaupungin virkamiehiltä ja poliitikoilta. Tämän ryhmän palautteelle yhteistä on ollut nykymallin vahva puolustaminen.

Helsingin asuntolautakunnan puheenjohtaja Vesa Peipinen kommentoi aihetta Yleisradiolle jo torstaina näin:

http://yle.fi/alueet/helsinki/helsinki/2010/03/helsinki_ei_halua_tarkkailla_vuokra-asujien_tuloja_1522482.html

Helsingin pelkona on, että pienituloisille tarkoitetut talot ja alueet slummiutuvat. Puhutaan segregaation vaarasta. Siksi ajatus on, että pienituloisten sekaan tarvitaan myös varakkaampaa väkeä. Asia on ratkaistu suomalla mahdollisuus yhteiskunnan tukemiin edullisiin vuokra-asuntoihin vaurastuneillekin. Näin tuetun vuokratalon asukkaat eivät koostu pelkästään pienituloisissa taloudellisen tuen tarvitsijoista.

Mutta kyllä tämä kallis tapa on. Tulee mieleen, että jos esimerkiksi se alkaisi häiritä, että sosiaalitoimiston odotushuoneessa väki koostuu pelkistä pienituloisista, ratkaistaisiinko asia vastaavasti myös silloin aloittamalla sosiaalitoimiston toimeentulotuen jakaminen niille keskituloisillekin palkansaajille, jotka ovat aiemmin tukea pienien tulojensa takia saaneet?

Eli onko yhteiskunnan tukea todella maksettava tuetun vuokra-asunnon tarvitsijan lisäksi myös hänen hyvin toimeentulevalle naapurilleen, jotta slummiutuminen vältetään?

Tässä kohtaa minä viheltäisin pelin poikki. Tällaiseen ei vain voi enää tulevaisuudessa olla nykymitassa varaa.

Pelätty slummiutuminen kyetään osittain välttämään sijoittamalla tuettuja vuokrataloja omistusasuntotalojen sekaan. Lisäksi niin Helsingin kaupungin kuin muidenkin kuntien vuokra-asunnoista osa on jo tällä hetkellä yksittäisiä asuntoja, jotka sijaitsevat hajautetusti aivan tavallisissa asunto-osakeyhtiöissä omistusasuntojen seassa. Aran linjausten mukaan ei ole periaatteellista estettä sille, että nämä asunnot ovat yleishyödyllisessä vuokra-asuntokäytössä.

Tämän suuntaisten toimintatapojen kehittäminen on pitkällä jänteellä tulevaisuuden tie valtion tukemille vuokra-asunnoille. Silloinkin naapurissa asuu keskituloinen, mutta hän maksaa asumisestaan normaalin hinnan. Ja yhteiskunnan tuki kohdistuu vain sitä tarvitseville.

 
Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva