Blogi

Here to help

Uusien asuntojen keskikoko Helsingissä korkeintaan 75 neliötä

Vuokraturva ehdottaa Helsinkiin rakennettaviin kerrostaloihin uudenlaista 75 neliön keskikokosääntöä. Selvästi vanhaa vähintään 75 neliön keskikokoa vaativaa sääntöä loogisempi olisi sääntö, jonka mukaan uusissa asuintaloissa asuntojen keskikoko saisi olla korkeintaan 75 neliötä.

Helsingissä on huutava pienasuntopula, koska kaupungissa on vain 65 000 yksiötä, mutta 150 000 yhden hengen taloutta. Järkevillä paikoilla sijaitsevien vapaiden rakennustonttien määrä on rajallinen. Tätä reserviä ei saisi käyttää suuriin asuntoihin painottuvaan rakentamiseen, koska kun tontit on käytetty, pienasuntopulan helpottaminen muuttuu entistäkin vaikeammaksi.

Statistiikkaa Vuokraturvan vaatimuksen taustaksi:

  • lapsiperheiden osuus Helsingin kotitalouksista on romahtanut alle puoleen entisestä: 56 % (1960) -> 24 % (2008)
  • sinkkutalouksien osuus Helsingin kotitalouksista on kolminkertaistunut: 17 % (1960) -> 50 % (2008)
  • jo noin 75 % Helsingin kotitalouksista on yhden tai kahden hengen talouksia
  • kyseessä on kansainvälinen trendi: myös muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa asutaan yhä enemmän yhden hengen talouksissa

Koko 2000-luku Helsinkiin on rakennettu vääränlaista asuntokantaa, joka vastaa huonosti pääkaupungin kotitalouksien rakennetta ja tarpeita. Jos nyt keskustan ranta-alueille vapautuvat tontit käytetään vastaavalla tavalla, tehdään peruuttamaton vahinko, jonka hintaa maksetaan pienten asuntojen ylihintoina ja -vuokrina pitkälle tulevaisuuteen.

Rakennusliikkeitä kiinnostaisi eniten juuri pienten asuntojen rakentaminen, koske ne menevät varmimmin kaupaksi. Kaavoitus on siis keskeisin este pienten asuntojen lisätuotannolle Helsingissä. Vaikka kiveen hakatusta minimikokovaatimuksesta on virallisesti jo luovuttu, käytännössä vanhoista vaatimuksista joustetaan vain hieman.

Vuokraturva huomauttaa, että kovin suurta osaa uuden asuintalon kokonaispinta-alasta ei edes tarvitse pieniin asuntoihin käyttää, jotta talon asuntojen keskikoko selvästi laskisi. Pieniä asuntoja kun mahtuu useita samaan tilaan, jonka yksi iso asunto vie. Kaikkien uusien asuntojen ei siis suinkaan tarvitse olla pieniä.

Tämänsuuntaisilla ajatuksilla on asuntoministeri Jan Vapaavuoren tuki, mutta ei kaikkien Helsingin valtuustoryhmien tukea.

 

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva

 

Linkkejä:

Tekniikka & Talous
Helsinkiin uusi neliösääntö kerrostaloihin?
http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/article317076.ece?s=r&wtm=-13082009

Kiinteistölehti
Vuokraturva: uusien asuntojen keskikoko saisi olla korkeintaan 75 neliötä
http://www.kiinteistolehti.fi/uutiset/?id=5019

Rakennuslehti
Vuokraturva haluaisi uuden neliösäännön Helsinkiin rakennettaviin kerrostaloihin
http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/rakentaminen/18607.html

MTV3.fi
Vuokraturva haluaa Helsinkiin koppiasuntoja
http://blogit.mtv3.fi/kaupunkilainen/2009/08/13/vuokraturva-haluaa-helsinkiin-koppiasuntoja/

Vuokraturva ehdottaa asuntojen kokosäännöstä luopumista
Kauppalehti, 14 elo 2009, s.9:-
Vuokraturva ehdottaa, että Helsinkiin rakennettavien kerrostalojen keskikokosäännöstä luovutaan. Säännön mukaan asuntojen keskikoon tulisi olla vähintään 75 neliötä. Vuokraturva pitäisi loogisempana, että asuntojen keskikoko uusissa asuintaloissa olisi korkeintaan 75 neliötä.
Vuokraturva muistuttaa, että Helsingissä on kova pula pienistä asunnoista. Kaupungissa on vain 65 000 yksiötä, mutta 150 000 yhden hengen taloutta. Lapsiperheiden osuus Helsingin kotitalouksista on romahtanut, mutta sinkkutalouksien määrä kasvanut. Noin 75 % Helsingin kotitalouksista on yhden tai kahden hengen talouksia.
Suurin este pienten asuntojen rakentamiselle on kaavoitus, Vuokraturva katsoo.
© Esmerk