Blogi

Here to help

Valtion kannustusraha on ensiasunnon ostajille nyt vaarallinen kuin juusto hiirenloukussa

Heinäkuussa 2009 valtio teki päätöksen vilkastuttaa asuntokauppaa maksamalla 3000 euroa käteistä niille nuorille, jotka uskaltavat tietyin ehdoin nyt asuntokaupan tehdä. Jo päätöksentekohetkellä oli nähtävillä merkit siitä, että korkoelvytys on ylikuumentamassa asuntokaupan. Mutta joko näitä merkkejä nähty, tai sitten niitä ei vain otettu tosissaan tätä elvytyspäätöstä tehdessä.

Seurauksena on nyt se, että samaan aikaan kun euroleirin ulkopuolella oleva Ruotsin valtio lataa tiskiin keinoja ylikuumentuneen asuntomarkkinan jäähdyttämiseksi, Suomen valtio jakaa käteistä rahaa kannustaakseen nuoria ensiasunnon ostajia kaupoille velkarahalla – ja mahdollisimman väärään aikaan.

Ennätysalhaiset asuntolainojen korot ovat viimeisen vuoden aikana synnyttäneet Suomeen euromaiden vakavimman asuntokaupan ylikuumenemisriskin.

Käteisen rahan jakaminen valtion pussista asuntokaupan kiihdyttämiseksi on tällaisessa tilanteessa järjetöntä, ja se kyllä tajutaan. Mutta ongelma on siinä, ettei tiedetä mitä pitäisi tehdä, koska jo luvattua etua ei voida säästämisen aloittaneilta poiskaan ottaa. Vaikka tuen saamiseen riittää asunnon ostaminen ensi vuoden loppuun mennessä, nousevat hinnat tekevät sen, että asunto koetetaan nyt ostaa niin pian kuin suinkin, jotta hinnat eivät ehtisi karata vielä korkeammalle.

Päättäjät levittelevät käsiään ja sanovat, ettei mitään ole tehtävissä ja että vahinko on jo päässyt tapahtumaan ja sitovat päätökset tehty.

Vuokraturva ehdottaa kuitenkin ehkä hieman yllättävää ratkaisua: tuen maksuaikaa pitäisi jatkaa vuoden 2013 loppuun. Silloin asuntokaupoille ei tarvitsisi tuen saadakseen rynnätä juuri nyt, huonoimpaan mahdolliseen aikaan, vaan kukin voisi kaikessa rauhassa odottaa mielestään otollisinta markkinatilannetta.

Nykyisten päätösten mukaan ASP-säästäminen pitää aloittaa ensi kuun loppuun mennessä, jotta tukeen olisi oikeutettu. Tätä ei tarvitsisi muuttaa, jolloin jatkoaika kaupantekoon ei myöskään tulisi valtiolle nykyehtoja kalliimmaksi.

Joskus vaikeiden ongelmien ratkaisut ovat hyvinkin yksinkertaisia. Saas nähdä ymmärtävätkö päättäjät tähän avaukseen tarttua.

Epäilen, että jos mitään ei tehdä, historia ei tämänhetkistä toilailua tule hyvällä katsomaan.

 
Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva