Blogi

Here to help

Värikkään kaupunkikulttuurin amputaatio – käpyläläisille tärkeää päiväkoti Pellavaa uhkaa häätö

Yli kolmekymmentä vuotta Pohjolankadulla toimineen ja käpyläläisten rakastaman Steiner-päiväkoti Pellavan toiminta on uhattuna. Kiinteistön omistava Helsingin kaupunki haluaa voimassaolevan määräaikaisen vuokrasopimuksen vastaisesti päiväkodin ulos tiloista heti. Käpylä uhkaa samalla menettää yhden keskeisen väriläiskänsä.

Vuokrasuhteen purkamisen syynä on Ympäristökeskuksen tammikuussa 2017 laatima raportti, jonka mukaan vanhassa Puu-Käpylässä sijaitsevassa päiväkodissa on havaittu poikkeavaa mikrobivaurioon viittaavaa hajua. Vauriot ovat kuitenkin vähäisiä ja täysin korjattavissa. Ympäristökeskus totesi, että asian käsittelyä jatketaan valmistelemalla Helsingin kaupungin ympäristölautakunnalle esitys korjausmääräyksen antamisesta. Tässä kohtaa kaikki vaikutti hyvältä.

Sitten Helsingin kaupungin kiinteistövirasto kuitenkin ilmaisi perinteikkäälle päiväkodille, että minkäänlaisia korjauksia ei tule. Ja päinvastoin, te saatte lähteä. Kiinteistö myydään, todennäköisesti asunnoksi, ja julkinen tila muuttuu yksityiseksi.

Hetkinen. Pääkaupunkiin toivotaan elävää kaupunkikulttuuria. Nämä ovat niitä valintoja, joita tehdessä se kannattaisi muistaa. Pellavan lapsille tarjoamaa ainutlaatuista päiväkoti-idylliä on laajasti ihmetelty ja ihailtu vuosikymmeniä. Yksi syy tähän on se, että Pellava ei käänny sisäänpäin vaan avaa toimintansa kaikille.

Pellavan perinteeseen kuuluu ottaa koko Käpylä mukaan tapahtumiinsa. Aina syksyisin, jouluisin ja keväisin Pellava ja sen suuri piha-alue muuttuvat koko Käpylän yhteiseksi toriksi, jossa kierrätetään tavaroita, myydään kotitekoista ruokaa ja leivonnaisia sekä seurustellaan yhdessä. Ihmisiä on satoja. Näihin perinteisiin kuuluvat myös hevosajelut, kun kuka tahansa pääsee tekemään kierroksen ympäri Käpylää oikean suomenhevosen vetämissä vanhoissa hevoskärryissä. Lisäksi on kuultu monenlaisia musiikkiesityksiä ja tietysti seurattu lasten leikin riemua.

Jos virkamiesvoimin onnistuttaisiin luomaan johonkin kaupunginosaan jotakin tällaista, aikaansaannos palkittaisiin todennäköisesti monin tunnustuksin ja huomionosoituksin. Ja nostettaisiin huippusaavutukseksi, josta sopii ottaa mallia muidenkin.

Nyt asukkaat ja vuokralaiset ovat luoneet tämän itse, ja kaupungin osa on sammuttaa valot. Eihän tässä nyt ole mitään järkeä. Siksi vahinkoa ei saa päästää tapahtumaan.

Helsingin kaupungin ympäristölautakunta käsittelee Pellavan kiinteistön korjaamista kokouksessaan tänään 14.2. Kiinteistö on virallisesti osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä, ja kiinteistön omistaja eli Helsingin kaupunki voi saada Museovirastolta tukea korjauksiin. Asemakaavan mukaan kiinteistön käyttötarkoitukseksi on määritelty ”huolto- ja sosiaalitilat”, mikä sopii hyvin kiinteistössä pitkään harjoitettuun päiväkotitoimintaan. Nyt olisi hyvä nähdä metsä puilta, eikä tehdä peruuttamattomia tyhmyyksiä. Sen puolesta vedotaan myös kaupunkilaisten adressissa: www.adressit.com/pelastetaan_pellava

Vaikka kyse on yksittäisestä asiasta, tällainen päätös paljastaa kaupungin todelliset arvot. Elävä kaupunkikulttuuri joko rakentuu tai kuihtuu päätös kerrallaan. Kaupunkikulttuurista kun on turha pelkästään puhua. Vain teot ovat totta.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva