Blogi

Here to help

Vuokralainen juhlii vappuna – se on paras aika vaihtaa asuntoa

Huhtikuu hellii asuntoa vaihtavaa vuokralaista. Kun yleensä kärsitään asuntopulasta, huhtikuussa vuokra-asuntoja on hetkellisesti tarjolla kysyntää enemmän ja vuokralaisella on varaa valita. Kesällä ja syksyllä vuokra-asuntojen kysyntä on kovinta ja asuntopula on paha. Juuri nyt vuokra-asunnon löytäminen on huomattavasti helpompaa kuin myöhemmin keväällä, kesällä tai syksyllä.

Selitys on yksinkertainen. Irtisanomisaikojen päättyminen ja uusien vuokrasopimusten alkaminen ajoittuvat kuukauden vaihteeseen, ja suurin osa ihmisistä ei halua ajoittaa muuttoaan vappuun. Siksi toukokuun ensimmäisestä päivästä vapautuville vuokra-asunnoille ei ole sellaista ylikysyntää, joka vuokra-asuntoihin normaalisti kohdistuu. Vuokrapyynnötkin ovat tavallista kohtuullisempia. Jos vuokralainen haluaa tätä hyödyntää, nykyinen vuokra-asunto on irtisanottava viimeistään maanantaina.

Vuokra-asunnon vaihtoa suunnittelevan kannalta paras ajoitus asian hoitamiselle on juuri nyt, kuukauden sisällä tästä hetkestä.

Huhtikuu päättyy vapun aattoon ja toukokuu alkaa vapun päivällä. Sellainen vuokralainen, joka irtisanoo nykyisen vuokra-asuntonsa nyt maaliskuun lopussa ja on valmis muuttamaan uuteen asuntoon kuukauden irtisanomisajan kuluttua loppuun, eli vappuna, pääsee valitsemaan uuden vuokra-asuntonsa lähes vapaasti. Muuttoapua on varmasti vappuna tavallista hankalampi saada, mutta juuri mieleinen ja tavallista edullisempi asunto voi sitä mukavasti kompensoida.

Toukokuussa tilanne jo muuttuu, ja vuokra-asuntojen kysynnässä jo näkyy joka vuosi piikki. Se on osittain seurausta siitä, että ihmiset ovat lykänneet muuttoaan vapun takia kuukaudella eteenpäin, ja osittain siitä, että vuokramarkkinoiden kiivain aika eli kesäsesonki tekee jo tuloaan.

Kovimman kesäsesongin aikana vuokranantajat pyytävät keskimäärin noin 10 prosenttia tavallista korkeampia vuokria, eli vuokrissa on sesonkilisää. Vuokralaiselle tällä on oleellista rahallista merkitystä, koska kesäsesongin aikana vuokrasopimukseen kirjattua sesonkivuokraa sitten kuitenkin maksetaan ympäri vuoden kuukaudesta toiseen.

Kesä on siis vuokralaisen kannalta huonoin aika vaihtaa vuokra-asuntoa. Ja silti juuri silloin suurin osa vuokra-asuntonsa vaihdon tekee. Kesällä vuokra-asuntojen ylikysyntä on suurinta. Kesä-, heinä- ja elokuussa tehdään kolmessa kuukaudessa yhtä monta vuokrasopimusta kuin koko muuna vuonna yhteensä. Tärkeimpiä kesän kysyntäpiikkiä selittäviä tekijöitä ovat uudelle paikkakunnalle syksyä vasten muuttavien opiskelijoiden ryntäys vuokramarkkinoille, kiireisten uraihmisten halu ajoittaa muuttoruljanssinsa kesälomaan ja lapsiperheiden halu muuttaa niin, että koululaisten ei tarvitse vaihtaa koulua kesken lukuvuoden.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva