Blogi

Here to help

Vuokramarkkina heräsi talviunilta – Mitä se tarkoittaa vuokralaisen ja vuokranantajan kannalta?

Vuokra-asuntomarkkinoille on tyypillistä vuosikierto, jossa vaihtelevat hiljainen talvikausi ja ylikuumentunut kesä. Asuntonäyttöön mutkitteleva uusien opiskelijoiden jono on jokakesäinen uutisten vakioaihe. Myös lapsiperheet aktivoituvat asunnonvaihtoon kesää vasten, koska silloin koulua ei tarvitse vaihtaa kesken lukuvuoden.

Talvikautena vuokramarkkinat nukkuvat talviunta. Toki liikettä silloinkin on, mutta tehtävien vuokrasopimusten, vapaiden asuntojen ja asuntoa etsivien hakijoiden määrät ovat vaatimattomia kesäkauteen verrattuna.

Nyt on jälleen se hetki, jolloin vilkas kesäkausi käynnistyy ja vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa huomattavasti.

Pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna huhtikuulle aiheutti sen, että vuokra-asuntojen kysynnän vilkastuminen osui tällä kertaa vasta toukokuun alkuun. Mahdollisesti myös viileä kevät on jossain määrin siirtänyt pesänrakennusvietin heräämistä eteenpäin. Toisaalta nyt toukokuun puolivälin lähestyessä vuokramarkkinat vaikuttavat ainakin hetkellisesti vilkastuvan jopa tavallista jyrkemmin.

Mitä käytännön vaikutuksia tällä sitten on?

Asunnonhakijan kannattaa muistaa, että aikainen lintu löytää madon. Toisin kuin menneinä vuosikymmeninä, vuokramarkkina ei nykyään enää hiljene edes heinäkuun helteillä, vaan vilkas aika jatkuu yhtenäisenä toukokuulta syyskuulle. Kun ei jätä asunnonhakua viime tippaan, on todennäköisempää, että juuri sopiva asunto löytyy.

Hyvää vuokralaista toivovalle vuokranantajalle ajankohta on myös nyt hyvä. Parhaat ja suunnitelmallisimmat asunnonhakijat ovat usein ajoissa liikkeellä, ja siksi tämä sesonkikauden alkamiskohta on otollinen myös vuokranantajan näkökulmasta.

Toki koko vilkas kesäkausi on vuokranantajan kannalta hyvää aikaa. Mutta loppukesän kiivaimpina viikkoina monet vuokralaiset ottavat pakkoraossa ja kovassa kilpailutilanteessa minkä asunnon vaan saavat, eivätkä sitten välttämättä viihdy ja jää pitkäaikaisiksi vuokralaisiksi, kuten vuokranantaja yleensä toivoisi. Siksi nimenomaan tämä kesäsesongin alkuvaihe on molempien osapuolten kannalta kaikkein otollisin.

Vuokramarkkinoiden vilkkaan ajan käynnistyminen voi auttaa myös niitä, joiden asunto ei tahdo mennä toivottuun hintaa kaupaksi. Jos on esimerkiksi tuloksetta koittanut myydä vaikkapa hiukan isompaa asuntoa ja alkanut miettiä vuokraamista vaihtoehtona asunnon myymiselle, nyt saattaa olla juuri oikea hetki tarttua toimeen.

Pieniä asuntoja tällaiset ongelmat eivät juuri koske. Yksiöiden ja kaksioiden kauppa käy edelleen hyvin vilkkaana, ja niiden kauppa-ajat ovat silmiinpistävän lyhyitä. Koska ostaja on nykyään usein sijoittaja, pienet asunnot myydään Myyntiturvan seurannan mukaan nyt aiempaa useammin vuokrattuina, jolloin sama vuokralainen jatkaa asumista myös uuden omistajan aikana. Hyvä pitkäaikainen vuokralainen voi jopa nostaa asunnon arvoa sijoittajan silmissä.

 

Timo Metsola

hallituksen puheenjohtaja

Vuokraturva