Blogi

Here to help

Vuokraturva toi asuntosijoittamisen kaikkien ulottuville

Asuntosijoittamisesta tuli yksityishenkilölle kannattavaa sijoitustoimintaa, kun Suomessa vuosina 1974-1995 voimassa ollut vuokrasääntely purettiin. Vuokraturva perustettiin sääntelyn purkamisen jälkeen auttamaan vuokranantajia asuntojen turvallisessa vuokraamisessa. Vuokranmaksuvaikeudet olivat yleisiä, ja Vuokraturvan keskeisin lupaus on ollut alusta asti vuokranmaksun takaaminen.

Vuosituhannen vaihteessa Vuokraturva alkoi auttaa asiakkaitaan myös hyvän sijoitusasunnon ostamisessa. Aivan 2000-luvun alussa asuntosijoittamista pidettiin vielä talouslehdissäkin lähinnä puuhasteluna niille sijoittajille, jotka eivät paremmasta ymmärrä. Kun teknokupla puhkesi pörssissä ja asuntojen hinnat ja vuokrat vain nousivat, Vuokraturvan asiakaskunta kasvoi nopeasti.

Syntyi valveutuneiden sijoittajien joukko, joka ymmärsi, että asuntomarkkinat ovat vasta heräämässä sääntelyn purkautumisen synnyttämiin mahdollisuuksiin. Monen sijoittajan haasteena oli kuitenkin se, että oma pankki ei ymmärtänyt asuntosijoittamisen logiikkaa. Kun tavallinen ihminen halusi ottaa lainaa ja ostaa sijoitusasunnon, sitä pidettiin vielä silloin pankeissa erikoisena. Vuokria ei esimerkiksi huomioitu tuloina lainkaan, eikä maltillistakaan lainaa välttämättä myönnetty.

Vuokraturva ratkaisi ongelman alkamalla järjestää yhteisiä asiakastilaisuuksia usean pankkikonsernin konttorien kanssa yhtä aikaa. Näistä asiakastilaisuuksista alkoi satojen sittemmin erittäin menestyneiden asuntosijoittajien taival. Kun pankki oli alusta asti hengessä mukana ja Vuokraturva etsi tuottavimmat kohteet, asuntosijoittamisen suosio sai siivet. 

Sinettinä asuntosijoitusbuumin alkamiselle pidetään sunnuntaina 27.11.2005 Helsingin Sanomien kannessa ollutta Vuokraturvan, Suomen Vuokranantajien, Vuokralaisten Keskusliiton ja Aktian yhteisilmoitusta "Sijoitusasunto on sijoitus Suomeen". Asuntosijoittamisen suosion kasvuun havahtuivat tuolloin myös tiedotusvälineet, jotka ovat siitä alkaen kirjoittaneet aiheesta jatkuvalla syötöllä.

Asuntosijoittaminen herätti kasvavaa kiinnostusta myös ammattisijoittajien keskuudessa. Vuokraturva havaitsi 2006 varakkaimpien asiakkaidensa tarpeen muutaman asunnon hintaa suurempien pääomien sijoittamiseen kerralla. Tuotekehitys jatkui. Samaan yhtiöryhmään kuuluva Asuntoturva toi keväällä 2007 markkinoille Suomen ensimmäisen yksityisille sijoittajille suunnatun asuntorahaston. Jo ensimmäiset rahastot olivat menestys, ja siitä alkoi asuntorahastojen aikakausi Suomessa.

Finanssikriisi runteli maailmantaloutta 2008. Yllättäen suomalaiset asuntosijoittajat pääosin vain hyötyivät kriisistä ja siitä alkaneesta voimakkaasta korkoelvytyksestä, joka jatkuu yhä. Vielä tuolloin sijoitusasuntolainojen osuus kaikista asuntolainoista oli sen verran pieni, että Suomessa ei nähty samanlaista asuntojen hintojen romahdusta kuin monessa länsimaassa. 

Pienten asuntojen likviditeetti parani, kun Vuokraturva alkoi myydä niitä edullisilla kiinteillä välityspalkkioilla. Palvelu sai nimekseen Myyntiturva. Asuntosijoittamisesta alettiin puhua turvasatamana. 

Kuluvalla vuosikymmenellä asuntosijoittamisen suosion tasainen kasvu on jatkunut, ja yhä suurempi osa tavallisista suomalaisista on asuntosijoittajia. Vuosien mittaan asuntosijoittamisesta on alettu puhua lähes riskittömänä sijoitusmuotona. Jopa osa nykyään yleisistä asuntorahastoista vihjailee siihen suuntaan. 

Ajatus asuntosijoittamisen riskittömyydestä on kuitenkin vaarallisella tavalla virheellinen. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä. Nykyään sijoituslainojen osuus kaikista asuntolainoista on täysin eri tasolla kuin 10 vuotta sitten. Nyky-Suomessa ei ole nähty asuntosijoittamisesta aiheutuneita kuplia, koska vuoteen 1995 asti vuokrasääntely esti sen. Ja sääntelyn purkamisen jälkeen asuntosijoittamisen suosio on kasvanut vaiheittain. Siksi ensimmäistä kertaa modernissa taloushistoriassa asuntosijoittajien aiheuttama asuntokupla on vasta viime vuosina ollut mahdollinen Suomessakin.

Asuntomarkkina on aina ollut ja tulee aina olemaan syklinen. Menestys asuntosijoittajana ei perustu siihen, että riskejä kieltäydytään näkemästä, vaan nimenomaan siihen, että sekä mahdollisuudet että riskit tiedostetaan ja huomioidaan. Tähän tasapainoon Vuokraturvan asiakkaiden menestys on yli vuosikymmenten parhaimmillaan perustunut.

 

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva