Tiedotteet

Here to help

Alkavan vuoden kolme ensimmäistä kuukautta näyttävät vuokramarkkinan suunnan

Asuntojen vuokrat tulivat syksyllä vedenjakajalle, kun vuosia kestänyt vuokrien nousuputki katkesi. Vuokrat kääntyivät laskuun jopa kasvukeskuksissa. Mikäli vuokrien lasku jatkuu myös alkavana vuonna, kysymyksessä on historiallisestikin ajatellen huomionarvoinen käänne. Voidaan jopa sanoa, että tämä olisi ensimmäinen kerta kun kasvukeskusten vuokrat laskevat, koska koko sotien jälkeisenä aikana näin ei ole kertaakaan merkittävässä määrin tapahtunut. Vuokrien lasku ei kuitenkaan nytkään ole varmaa, vaan uusi taloudellinen epävarmuus, korkojen nousu tai esimerkiksi viimeaikainen pula myytävistä asunnoista voi kääntää vuokrat ensi vuonna uudelleen nousuun. Vuoden ensimmäinen neljännes tulee todennäköisesti näyttämään suuntaa koko vuodelle.

”Mielenkiintoista aikaahan tämä on. Yleensä varsinkin vuokramarkkinan ennustettavuus on kohtuullisen hyvä. Viimeisen puolentoista vuoden aikana käännöksissään yleensä ison laivan tapaan loiva asuntomarkkina on kuitenkin tempoillut jyrkästi ääripäästä toiseen. Silloin kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä seuraavaksi edessä on”, pohtii Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola

”Myös korko- ja vuokratason välillä on yhteys. Korkojen laskiessa vuokrien nousu yleensä tasaantuu. Asuntolainaan liittyvän koron tai toisaalta asunnon vuokran maksaminen kun ovat tyypillisesti vaihtoehtoja toisilleen”, Metsola toteaa. ”Mahdollinen korkojen nousu voisi sen sijaan tuoda uusia nousupaineita vuokriin kasvattamalla asunnon ostamiseen liittyviä lainanhoitokustannuksia ja tuomalla epävarmuutta asuntojen hintakehitykseen”, Metsola jatkaa.

Asumisen yhtälöt eivät tällä hetkellä siis helppoja vastauksia anna. Aika näyttää, mitkä tekijät lopulta markkinan suunnan ratkaisevat.

Lisätietoja

Timo Metsola, hallituksen puheenjohtaja, Vuokraturva Oy, p. 041 5280 330

Vuokraturva Oy lyhyesti

Vuokraturva on markkinajohtaja asuntojen vuokravälityksessä ja sijoitusasuntojen hankintapalveluissa. Vuokraturva välittää sekä yksityishenkilöiden, instituutioiden että asuntoihin sijoittavien rahastojen asuntokantaa.

www.vuokraturva.fi