Tiedotteet

Here to help

Joulu tulee vuokra-asunnon hakijallekin

Vuokramarkkina hiljenee joulukuun lähestyessä. Vaikka vuokra-asuntojen kysyntä on ollut kesällä ja syksyllä poikkeuksellisen vilkasta, tänäkin vuonna vuokralaiset ajoittavat muuttonsa joulukuulle vain, jos siihen on aivan erityinen syy. Suomalaiset eivät halua viettää jouluaan muuttojärjestelyjen keskellä. Nopeaa vuokrausta toivova vuokranantaja joutuukin joulukuussa tinkimään vuokrapyynnöstään. Tämän seurauksena liikkeellä olevien vuokralaisten on joulukuussa hieman tavallista helpompaa löytää kohtuuhintainen vuokra-asunto.

Loppukesä ja syksy ovat perinteisesti vuokra-asuntojen kovin kysyntäpiikki. Yleensä syyssesonki on asettunut syyskuun lopulla, mutta tänä vuonna vielä lokakuukin oli erittäin vilkas. Tärkeimpänä syynä pitkään sesonkiin oli talouden epävarmuuden seurauksena riutunut asuntokauppa, ja siitä seurannut muuttokysynnän normaalia voimakkaampi suuntautuminen vuokra-asuntoihin.

Marraskuun aikana vuokramarkkina on tänäkin vuonna rauhoittunut, ja merkit viittaavat siihen, että myös tänä vuonna vuokra-asunnoista on joulukuussa enemmän tarjontaa kuin kysyntää. Myymättömien asuntojen siirtyminen vuokralle voi kasvattaa tarjontaa tavallista suuremmaksikin.

Suurin osa vuokralaisista etsii asuntoa sesonkiaikoina ja vuokraa asunnon sesonkivuokraan. Syksyn lisäksi myös loppukevät on perinteisesti vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla. Vaikka suurimmat vuokrasopimusmäärät tehdään näinä aikoina, on toisaalta niitäkin vuokralaisia, jotka kerta toisensa jälkeen pyrkivät ajoittamaan muuttonsa vuokramarkkinan hiljaisiin hetkiin.

Joulukuun ohella myös heinäkuu on perinteisesti ollut hiljainen jakso vuokramarkkinoilla. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut, ja syksyn asuntopulaa ennakoivat vuokralaiset ovat aktiivisesti liikkeellä jo kesä- ja heinäkuussa. Tämä koskee erityisesti lapsiperheitä ja opiskelijoita, joiden muuttorytmiä koulujen lukuvuodet ohjaavat. Kevään ja syksyn sesonkien väli on siten käytännössä kasvanut umpeen.

Mikäli asuntokauppa ei vilkastu, vuokra-asuntojen ylikysyntä ja vuokrien korotukset näyttäisivät jatkuvan ensi vuonnakin.

”Joulukuu on jäänyt viimeiseksi suvantojaksoksi vuokramarkkinoilla. Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että joulurauha vuokramarkkinoilla myös edelleen säilyy”, toteaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

 
Lisätietoja

Timo Metsola, hallituksen puheenjohtaja, Vuokraturva Oy, puh. (09) 6877 550

 
Vuokraturva Oy lyhyesti

Vuokraturva on markkinajohtaja asuntojen vuokravälityksessä ja sijoitusasuntojen hankintapalveluissa. Vuokraturva vuokraa yksityishenkilöiden ja instituutioiden asuntokantaa sekä järjestää relocation-palvelullaan asunnot mm. kemikaaliviraston työntekijöille. Vuokraturva rakentaa lisäksi asuntoihin sijoittavia rahastoja ja tekee tiivistä yhteistyötä Suomen Vuokranantajat ry:n ja Vuokralaisten Keskusliitto ry:n kanssa.

www.vuokraturva.fi