Tiedotteet

Here to help

Markkinakommentteja sekä ennuste vuokrien kehitykselle

Ennuste vapaarahoitteisten asuntojen uusien vuokrasopimusten vuokrien kehitykselle vuonna 2013

Ennusteessa ovat mukana seuraavat kaupungit: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, Järvenpää, Porvoo, Lahti, Turku, Tampere ja Oulu.

Vuokraturva ennustaa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen uusien vuokrasopimusten keskimääräisten vuokrien kehittyvän vuoden 2013 aikana seuraavasti:

yksiötä + 4%
kaksiot + 3 %
kolmiot + 1 %
neljä huonetta -1 %
viisi huonetta tai enemmän -2 %

VUOKRATURVAN MARKKINAKOMMENTIT

Vapaarahoitteiset vuokra-asunnot:

Epävarmasta taloustilanteesta on seurannut varovaisuutta vuokramarkkinoilla. Erityisesti suurten ja kalliiden vuokra-asuntojen vuokrissa on laskupaineita. Pienten vuokra-asuntojen ylikysyntä sen sijaan on niin kovaa, että niiden vuokrien nousu näyttäisi jatkuvan vuonna 2013.

Helsingin kärjistyneen pienasuntopulan helpottamisesta on ensimmäistä kertaa vuosiin pientä toivonkipinää. Aiemmasta 75 neliön keskikokovaatimuksesta luovutaan. Jatkossa vaatimus on, että kunkin uuden talon asunnoista vähintään joka toisen on oltava vähintään kahden makuuhuoneen ja 80 neliön perheasunto. Tämä kuitenkin mahdollistaa huomattavasti aiempaa paremmin pieniin asuntoihin kohdistuvaan huutavaan asuntopulaan vastaamisen. 75 neliön keskikokosääntö teki sen, että esimerkiksi jokaista 30 neliön yksiötä kohti piti rakentaa kallis ja vaikeasti myytävä 120 neliön asunto. Nyt joka toinen uusi asunto voi olla yksiö tai kaksio ja loppujenkaan asuntojen ei tarvitse olla 80 neliötä suurempia. Helsinkiin tarvitaan kaiken kokoisia asuntoja. Mutta koska lähes katastrofaalinen pula kohdistuu niin vuokramarkkinoilla kuin asuntokaupassakin nimenomaan pieniin asuntoihin, tuotannon täytyy antaa painottua niihin. Helsingin kaupunginvaltuusto on nyt ottanut tärkeän askeleen oikeaan suuntaan.

Valtion tukemat vuokra-asunnot:

Valtion tukemien vuokra-asuntojen tuotanto näyttäisi olevan takalukossa. Nykyinen järjestelmä on uusien vuokra-asuntojen rakentamisen kannalta niin epäedullinen, että valtion tukemien tavallisten vuokra-asuntojen tuotanto on pudonnut lähes nollaan. Asuntoministeri Kiurun mielestä nykyisellä mallilla täytyy vuokra-asuntoja syntyä. Ja jos ei synny, niin valtio rakentaa ne itse.

Aiemmin muut tahot kuin valtio ovat kunkin ajan tarpeen mukaan tehdyillä malleilla pystyneet rakentamaan yli 400 000 valtion tukemaa vuokra-asuntoa. On vaikeaa nähdä muuta vaihtoehtoa kuin se, että nykyjärjestelmää päivitetään. Se on päivitettävä sellaiseksi, että tuettujen vuokra-asuntojen tuotanto taas käynnistyy. Valtio tuskin millään kykenee vastaamaan uusien asuntojen tuotannosta jatkossa yksin. On välttämätöntä, että mukana on laaja piiri alan toimijoita, kuten tähänkin asti on halki vuosikymmenten ollut.

Valtiota edustavan asuntoministerin ja vuokra-asuntojen tuottajien näkemykset asiasta ovat tällä hetkellä niin kaukana toisistaan, että toimivaan kokonaisuudistukseen tuskin näissä oloissa pystytään. Siksi olisi järkevintä pyrkiä luomaan edes jollain lailla toimiva väliaikainen ratkaisu muutamaksi vuodeksi eteenpäin, jolloin kokonaisuudistusta voitaisiin yrittää jälleen uudelleen seuraavalla hallituskaudella. Ja mahdollisesti suotuisammin edellytyksin. Edellisellä hallituskaudella toimiva esimerkki tällaisesta nopeasti käyttöön otetusta tilapäisratkaisusta oli ns. välimallin korkotuki, jolla saatiin vaikeassa taloustilanteessa vuokra-asuntojen tuotanto tehokkaasti käyntiin.

LISÄTIETOJA

Timo Metsola, hallituksen puheenjohtaja, p. 09 6877 550

VUOKRATURVA OY LYHYESTI

Vuokraturva on markkinajohtaja asuntojen vuokravälityksessä ja sijoitusasuntojen hankintapalveluissa. Vuokraturva välittää sekä yksityishenkilöiden, instituutioiden että asuntoihin sijoittavien rahastojen asuntokantaa. Vuokraturvaan kuuluvan Myyntiturvan tavoitteena on mullistaa kiinteistönvälityksen välityspalkkiot palauttamalla niiden yhteys todelliseen työmäärään.

www.vuokraturva.fi