Tiedotteet

Here to help

Opiskelijoilla edessä erityisen vaikea syksy vuokra-asuntomarkkinoilla

Epävarma taloustilanne lisää vuokra-asumisen suosiota ensisijaisena asumisvaihtoehtona opiskelijoiden keskuudessa. Opintonsa aloittavien ja heidän vanhempiensa varovaisuus omistusasunnon ostamisessa on lisääntynyt. Ensiasuntoja ostavat nyt lähinnä jo työelämään vakituisesti siirtyneet ja työpaikkansa pysyvyyteen luottavat nuoret.  Edes valtion tarjoama uusi 3000 euron tuki ensiasunnon ostajalle ei riitä kumoamaan opiskelijoiden huolta asuntojen hintojen tulevasta kehityksestä ja siitä tosiasiasta, että opiskelijoiden tarvitsemia osa-aikaisia työpaikkoja on nykyisessä taloustilanteessa entistä vaikeampi löytää. Opiskelijoilla onkin edessä poikkeuksellisen vaikea syksy asuntomarkkinoilla. Vuokraturva ehdottaa ratkaisuksi, että tulevaisuudessa nykyistä useampi oppilaitos mahdollistaisi opintojen aloittamisen syksyn lisäksi myös kevätlukukauden alusta. Tällöin jokasyksyinen vuokra-asuntojen kysyntäpiikki tasoittuisi.

Opiskelijoiden tarvitsemien pienten vuokra-asuntojen määrää kasvukeskuksissa ei ole saatu aiemmista vuosista oleellisesti nostettua, vaikka kysyntä on ennätysmäinen. Keskeisin ongelma on kaavoituksessa, joka on vaikeuttanut pienten asuntojen uudistuotantoa. Toisaalta käytettyjen yksiöiden ja kaksioiden hinnat ovat kohonneet taloustilanteeseen nähden niin korkeiksi, että kokeneet asuntosijoittajat eivät halua niitä vuokra-asunnoiksi ostaa. Myös ensiasunnon ostavat pohtivat, onko ajoitus ensiasunnon ostamiselle välttämättä paras nyt, kun ostajat ovat niin epäileväisiä asuntojen hintojen suhteen, että valtio jopa tarjoaa tuhansien eurojen rahallista porkkanaa, jos nuori uskaltaa ensiasunnon ostaa. Uskoa asuntojen hintojen tulevaan kehitykseen horjuttaa myös se, että suuret rakennusliikkeetkään eivät uskalla aloittaa uusia omistusasuntokohteita. Nekään eivät siis luota siihen, että asunnoilla olisi nykyhinnoilla tulevaisuudessa kysyntää.

Opiskelijoilla on edessään erityisen vaikea syksy, koska opiskelupaikkojen varmistuminen aiheuttaa ongelmallisen piikin vuokra-asuntojen normaalitilanteeseen verrattuna jo muutenkin vilkkaaseen kysyntään. Pienasuntopulaa joudutaan todennäköisesti tänä vuonna aiempaa laajemmin kiertämään kimppa-asumisella, jossa opiskelijat vuokraavat isomman huoneiston yhdessä. Suurempien asuntojen vuokrien edullisuus suhteessa pieniin asuntoihin lisää yhteisasumisen houkuttelevuutta.

Parhaassa asemassa ovat ne opiskelijat, joiden opiskelupaikka varmistuu hyvissä ajoin, jolloin he pääsevät etsimään asuntoa ajoissa. Viime tipassa asuntoja hakevia joudutaan todennäköisesti majoittamaan aluksi jopa patjoille liikuntasaleihin, kuten aiempinakin vuosina.

Vuokraturva ehdottaa opiskelijoiden asuntoahdingon helpottamista sillä, että nykyistä useampi oppilaitos mahdollistaisi opintojen aloittamisen syksyn lisäksi myös kevätlukukauden alusta. Ylivoimainen enemmistö oppilaitoksista ajoittaa nyt opintojen alkamisen syksyyn. Niissä oppilaitoksissa, joissa opiskelut voi aloittaa tammikuussa, opiskelijat ovat asunnon saannin kannalta huomattavasti paremmassa asemassa. Opiskelijoiden asunto-ongelmat kärjistyvät joka syksy. Opintojen aloituksen laajempi jaksottaminen sekä syys- että kevätlukukauden alkuun tasoittaisi uusien opiskelijoiden vuokramarkkinoille aiheuttamaa piikkiä ja parantaisi ja yhdenvertaistaisi opiskelijoiden asemaa.

Ennuste vapaarahoitteisten vuokrien kehitykselle heinä-joulukuussa 2009

UUDET VUOKRASOPIMUKSET

asuntotyyppi, vuosimuutos

1 H, + 3 %
2 H, + 5 %
3 H, + 1 %
4 H, – 4 %
5 H tai enemmän, – 6 %

VANHAT VUOKRASOPIMUKSET

asuntotyyppi, vuosimuutos

1 H, + 7 %
2 H, + 6 %
3 H, + 4 %
4 H, + 2 %
5 H tai enemmän, + 2 %

Lisätietoja

Timo Metsola, hallituksen puheenjohtaja, p. (09) 6877 550

Vuokraturva Oy lyhyesti

Vuokraturva on markkinajohtaja asuntojen vuokravälityksessä ja sijoitusasuntojen hankintapalveluissa. Vuokraturva välittää sekä yksityishenkilöiden, instituutioiden että asuntoihin sijoittavien rahastojen asuntokantaa.

www.vuokraturva.fi