Tiedotteet

Here to help

Opiskelujen aloituksen jaksotuksesta syksyn ja kevään kesken tehtävä virallinen selvitys

Vuokraturvan ehdotti markkinakatsauksessaan 1.7.2009, että nykyistä useampi oppilaitos mahdollistaisi opintojen aloittamisen syksyn lisäksi myös kevätlukukauden alusta. Tällöin jokasyksyinen vuokra-asuntojen kysyntäpiikki tasoittuisi. Nyt Vuokraturva vaatii virallista selvitystä asiasta. Selvityksen laatimisessa tulisi olla mukana niin opetustoimen kuin asuntokysymystenkin asiantuntijoita.

Vuokraturvan perustelut ovat seuraavat:

  • Nuorisotyöttömyyden kasvu antaa Tilastokeskuksen 21.7.2009 julkaisemien tietojen valossa aihetta poikkeustoimiin. Jos on olemassa uhka, että suuri määrä jää sekä ilman opiskelupaikkaa että työpaikkaa, on harkittava aloituspaikkojen lisäämistä oppilaitoksissa. Uudet aloitukset jo tammikuussa mahdollistaisivat nopean kädenojennuksen nuorille väliinputoajille.
  • Vuokraturvan ehdotus on jo saanut kannatusta opetusministeri Henna Virkkuselta, asuntoministeri Jan Vapaavuorelta ja pääministeri Matti Vanhaselta, joten poliittiset lähtökohdat selvitykselle ovat olemassa.http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/news/articles/4922.html
  • Opintojen aloitusaikojen laajempi jaksottaminen myös kevätlukukauden alkuun palvelisi erityisen hyvin varusmiespalveluksensa loppuvuodesta päättäviä ja syksyllä ylioppilaaksi kirjoittavia.
  • Oppilaitosten ja korkeakoulujen ei tulevaisuudessa tarvitsisi välttämättä järjestää kahta vuosittaista opiskelijoiden sisäänottoa, vaan ratkaisu voisi mahdollisesti olla myös se, että osa niistä ottaisi opiskelijoita ainoastaan kevätlukukauden alusta.
  • Opiskelijoiden asuntopulaan ja nuorisotyöttömyyden nousuun liittyvät ongelmat ovat vaikeita, ja siksi niihin ei myöskään ole helppoja ratkaisuja. Vuokraturvan ehdotuksien toteuttaminen synnyttäisi lukuisia uusia ongelmia, ja siksi myönteisten ja kielteisten vaikutusten arviointi riittävän laajalla asiantuntijaselvityksellä on tarpeen. Jos helpotusta nuorten tilanteeseen halutaan jo ensi vuoden alussa, selvityksen aloituksessa ei ole syytä aikailla. 

Lisätietoja

Timo Metsola, hallituksen puheenjohtaja, Vuokraturva Oy, p. 041 5280 330

Vuokraturva lyhyesti

Vuokraturva on markkinajohtaja asuntojen vuokravälityksessä ja sijoitusasuntojen hankintapalveluissa. Vuokraturva välittää sekä yksityishenkilöiden, instituutioiden että asuntoihin sijoittavien rahastojen asuntokantaa.

www.vuokraturva.fi