Tiedotteet

Here to help

Vuokraturvan markkinakommentit vuokratilaston julkistuspäivänä 7.5.2020

Koronakriisi on lisännyt edullisten lähiöasuntojen suosiota

Kriisi on lisännyt kunnoltaan vaatimattomien ja vuokriltaan edullisten lähiöasuntojen kiinnostavuutta. Tasokkaimpien ja vuokriltaan arvokkaimpien keskusta-asuntojen kysyntä taas on kriisin aikana laskenut, ja vuokria on jouduttu tarkistamaan alaspäin. Yleinen trendi on, että vuokra-asuntoa vaihdetaan nyt edullisempaan, ei kalliimpaan.

Hyvän sijainnin merkitystä korostetaan asuntosijoittamisessa, ja pitkällä tähtäimellä sille on vankat perusteet. Juuri nyt nopeasti lisääntynyt varovaisuus asuntomarkkinoilla on kuitenkin yllättäen vaikuttanut A-luokan sijainnilla oleviin asuntoihin kielteisesti ja B-luokan sijainneilla oleviin edullisiin lähiöasuntoihin myönteisesti. Tämä on näkynyt erityisen selvästi pääkaupunkiseudulla ja ollut Vuokraturvalle yllätys. Esimerkiksi finanssikriisin aikaan näin äkillistä ja selvää muutosta ei nähty.

Edullisen asumisvaihtoehdon kiinnostavuuden kasvusta ovat hyötyneet myös muun muassa Kerava ja Järvenpää, Sipoon Söderkulla ja Lahden työssäkäyntialueella oleva Heinola. Ylipäänsä ne kasvukeskusten kehysalueet, joilla on aiemmin ollut asunnoista lievää ylitarjontaa ja siksi maltilliset vuokrat, tuntuvat nyt kasvattavan suosiotaan.

Tasokkaissa keskusta-asunnoissa hyvällä vuokralaisella on nyt valinnanvaraa, ja se näkyy kovimpien vuokrapyyntöjen taittumisena. 

Asuntokaupassa myyjien ja ostajien hintanäkemykset kaukana toisistaan

Asuntojen kauppamäärät eivät notkahtaneet dramaattisesti vielä maaliskuussa, ja huhtikuussakin asuntokauppoja tehtiin vielä kohtuullisesti. Pitkälti kyse oli kuitenkin kaupoista, joista ostotarjoukset oli tehty ja hyväksytty jo helmi- tai maaliskuussa. Huhtikuussa ostotarjouksia tehtiin ja hyväksyttiin selvästi normaalia vähemmän. Tämä viittaa siihen, että asuntokauppojen määrät ovat selvässä laskussa.

Autokauppiaille ja kiinteistönvälittäjille on tuttu ilmiö, että epävarmassa tilanteessa ihmiset ovat taipuvaisia lykkäämään suuria taloudellisia päätöksiä hieman pidemmälle tulevaisuuteen. Kun suuri joukko ihmisiä toimii näin yhtä aikaa, sillä on vaikutusta koko markkinaan.

Asuntokaupassa myyjien ja ostajien hintanäkemysten kohtaamista vaikeuttaa se, että liikkeellä on paljon myyjiä, jotka haluavat kokeilla saisiko omasta asunnosta nopeasti toimimalla vielä koronakriisiä edeltäneen hintatason mukaisen hinnan. Samaan aikaan nyt liikkeellä olevista ostajista moni on sillä ajatuksella, että jokohan olisi mahdollista päästä ostamaan edullisesti ja tekemään hyvät kaupat.

Tällä hetkellä näyttää, että myyjien ja ostajien erilaiset hintanäkemykset vähentävät asuntokauppojen määrää. Aika näyttää laskevatko hinnat, nostavatko ostajat tarjouksiaan vai kohdataanko keskellä.

Ostajien varovaisuus tarjousten tekemisessä johtaa siihen, että hetkellisesti normaalia suurempi osa nyt tehtävästi muutoista suuntautuu vuokra-asuntoihin. Myös osa vanhan asuntonsa juuri myyneistä asunnonvaihtajista toimii näin. Muutos tuskin jää pysyväksi. Koronakriisi on varmistanut sen, että asuntolainojen korot pysyvät edullisina todella pitkälle tulevaisuuteen

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva