Tiedotteet

Here to help

Yksiöiden hinnoissa ja vuokrissa tuhansien eurojen säännöstelylisä pääkaupunkiseudulla

Jokainen yksiön pääkaupunkiseudulta ostava maksaa pääkaupunkiseudun kuntien harjoittaman pienasuntojen tuotannon säännöstelyn seurauksena asunnostaan ylimääräistä lisähintaa noin 500 euroa neliöltä. Kolmenkymmenen neliön yksiön hinnassa on säännöstelylisää siis noin 15 000 euroa. Vapaarahoitteisen vuokrayksiön kuukausivuokrassa säännöstelylisää on noin 80 euroa/kk, joten vuosittainen lisälasku pienasunnon vuokralaiselle on noin 1 000 euroa.

Kaavoituksen hoitavat kunnat vaativat uusilta asunnoilta vähintään tiettyä talokohtaista keskikokoa. Tämä säännöstely estää tehokkaasti pienasuntopulan korjaantumista. Ja kuten minkä tahansa säännöstellyn hyödykkeen kohdalla, tässäkin tapauksessa kova kysyntä ja pieni tarjonta luovat tilanteen, jossa käyttäjä eli asukas maksaa ylihintaa.

Ongelma kärjistyy erityisesti Helsingissä, jossa on huutava pienasuntopula, koska kaupungissa on 150 000 yhden hengen taloutta, mutta heille on tarjota vain 65 000 yksiötä. Vuokraturvan arvion mukaan on selvää, että Helsinki tarvitsisi vähintään 100 000 yksiötä, eli 35 000 nykyistä enemmän.

Järkevillä paikoilla ja erityisesti keskustan läheisyydessä sijaitsevien vapaiden rakennustonttien määrä on rajallinen. Tätä reserviä ei saisi käyttää suuriin asuntoihin painottuvaan rakentamiseen, koska kun tontit on käytetty, pienasuntopulan helpottaminen muuttuu entistäkin vaikeammaksi.

”Koko 2000-luku Helsinkiin on rakennettu vääränlaista asuntokantaa, joka vastaa huonosti pääkaupungin kotitalouksien rakennetta ja tarpeita. Jos keskustan ranta-alueilta nyt vapautuvat tontit käytetään vastaavalla tavalla, tehdään peruuttamaton vahinko, jonka hintaa maksetaan pienten asuntojen ylihintoina ja -vuokrina pitkälle tulevaisuuteen”, varoittaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsola myös huomauttaa, että kovin suurta osaa uuden asuintalon kokonaispinta-alasta ei edes tarvitsisi pieniin asuntoihin käyttää, jotta pienten asuntojen tarjonta selvästi kasvaisi. ”Pieniä asuntoja kun mahtuu monta samaan tilaan, jonka yksi iso asunto veisi. Esimerkiksi yhden 125-neliöisen perheasunnon viemään tilaan mahtuisi neljä yksiötä. Kaikkien uusien asuntojen ei siis suinkaan tarvitse olla pieniä, vaan riittäisi hyvin, että esimerkiksi 40 % talon asuinpinta-alasta saisi vapaammin käyttää pienten asuntojen rakentamiseen.”

Statistiikkaa

  • lapsiperheiden osuus Helsingin kotitalouksista on romahtanut alle puoleen entisestä: 56 % (1960) -> 24 % (2008)
  • sinkkutalouksien osuus Helsingin kotitalouksista on kolminkertaistunut: 17 % (1960) -> 50 % (2008)
  • vaikka Helsingin kotitalouksista 50 % on nykyään yhden hengen talouksia, vain 22 % Helsingin asunnoista on yksiöitä
  • jo noin 75 % Helsingin kotitalouksista on yhden tai kahden hengen talouksia
  • kyseessä on kansainvälinen trendi, myös muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa asutaan yhä enemmän yhden hengen talouksissa

Lisätietoja

Timo Metsola, hallituksen puheenjohtaja, Vuokraturva Oy, p. (09) 6877 550

Vuokraturva Oy lyhyesti

Vuokraturva on markkinajohtaja asuntojen vuokravälityksessä ja sijoitusasuntojen hankintapalveluissa. Vuokraturva välittää sekä yksityishenkilöiden, instituutioiden että asuntoihin sijoittavien rahastojen asuntokantaa.

www.vuokraturva.fi