Blogi

Here to help

Miljardi euroa vuodessa lisätukea vuokra-asumiselle

Uusi asuntoministeri Krista Kiuru kertoo päivän Helsingin Sanomissa visioitaan vuokra-asumisen tukemisesta. Jotta ministerin lupailema 3-4 euron vuokrien alennus ihan oikeasti elävässä elämässä toteutuisi, tuoreen asuntoministerin pitäisi ensi töikseen vyöryttää vuokra-asumisen tukemiseen rahavirta, jonka koko olisi tsunamin mittaluokkaa.

Sellaista vaihtoehtoa ei nimittäin mielestäni todellisuudessa ole, että tuki koskisi vain aivan uusia vuokra-asuntoja, koska silloin uusien vuokra-asuntojen vuokrat olisivat matalammat kuin vanhojen vuokra-asuntojen vuokrat. Tätä tuskin voisi mitenkään pitää asukkaiden kannalta oikeudenmukaisena, joten en usko sen olevan käytännössä mitenkään mahdollista.

Väistyneen ja tehtäväänsä vuosien mittaan uskottavasti kouliintuneen aiemman asuntoministerin Jan Vapaavuoren esittämänä tällainen lupaus 3-4 euron vuokranalennuksista olisi ollut jymyuutinen, joka olisi saattanut saada vuokralaiset pihoille ja toreille karkeloimaan. Mutta nyt tässä asetelmassa mieleen hiipii väistämättä epäily, onko lupaukseen luottamista.

Suomessa on reilu 400 000 valtion tukemaa vuokra-asuntoa. Jos näiden keskikooksi oletetaan 60 neliötä ja lasketaan ministerin lupailema 3-4 euron neliövuokran alennus 3,5 eurolla, vuositasolla laskelma menisi näin:  400 000 * 60 * 3,5 euroa/kk * 12 kk = 1 008 000 000 euroa. Tuen aiheuttama vuokrien alennus olisi siis miljardi euroa. Näin ollen uuden tuen pitäisi myös olla miljardin suuruusluokkaa. Onkohan puoluetoveri Jutta Urpilaiselta muistettu kysäistä rahoitusta tällaiseen uuteen lisätukeen? Hurjalta tuntuu.

Vuokrat voivat laskea samalla summalla mitä valtion korkotuki nousee, mutta eivät ne sen enempää laske. Vuokrat voivat nimittäin laskea vain sen verran, mitä vuokranantajan kulut laskevat.  Kiuru laskee, että 3-4 euron alennus nelivuokriin saataisiin 32 miljoonalla eurolla neljän vuoden aikana. Todellisuudessa tällainen vuokranalennus vaatisi miljardi euroa joka vuosi.

Jos taas mukaan 3-4 euron vuokranalennustavoitteeseen haluttaisiin ottaa kaikki Suomen vuokra-asunnot, silloin reilun 400 000 valtion jo tukeman vuokra-asunnon lisäksi mukaan tulisivat myös lähes 400 000 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa.  Uuden tuen yhteissumman suuruusluokka nousisi silloin kahteen miljardiin euroon vuodessa. Tämä on tietysti täysin mahdotonta.

Oma näkemykseni on, että sen sijaan, että vyörytettäisiin valtavia summia valtion tukea kaikille vuokralaisille tai vain aivan tuliterille uusille vuokra-asunnoille, tukea pitäisi kohdentaa tarkemmin ja sitten lisätä, mutta vain sitä oikeasti tarvitseville vuokralaisille. Nykyisessä taloustilanteessa rahan summittainen kylväminen on muuttumassa mahdottomaksi, joten jatkossa tuen on mielestäni yksinkertaisesti vain pakko kohdistua tarkasti.

http://vuokraturva.fi/yritys/blogi/nyt-on-aika-maeaeritellae-selkeaesti-kenelle-valtion-tukemat-vuokra-asunnot

Se täytyy lopuksi todeta, että ainakaan uusi asuntoministeri Krista Kiuru ei näytä olevan Arkalasta kotoisin. Se on tietysti todella hyvä asia asuntomarkkinoiden uudistumisen kannalta. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan ministerin linjaukset kehittyvät, kun perehtyminen uuteen tehtävään jatkuu ja syvenee.

Timo Metsola
hallituksen puheenjohtaja
Vuokraturva