Blogi

Miksi vuokra-asuntoa kannattaa vaihtaa juuri huhtikuussa?

Sopivan vuokra-asunnon saaminen tuntuu usein vaikealta. On kuitenkin tiettyjä hetkiä vuodesta, jolloin se onnistuu selvästi muuta vuotta helpommin. Parhaita ajankohtia ovat huhtikuu ja joulukuu. Miksi?

Lue lisää ›

Työsuhdeasuntojen verotusarvoihin Helsinki-keskeinen uudistus

Työsuhdeasuntojen verotusarvot uudistuvat vuoden vaihteessa radikaalisti. Tähän asti koko Suomi on ollut maantieteellisesti jaettuna vain kahteen verotusarvoiltaan erilaiseen alueeseen, pääkaupunkiseutuun ja muuhun suomeen. Esimerkiksi Tampereen ydinkeskusta ja Kainuun syrjäkylillä sijaitsevat asunnot ovat siis kuuluneet samaan alueeseen, kun verotusarvoa on laskettu.

Lue lisää ›

Jos asunto ei mene kaupaksi, vuokrausta kannattaa kokeilla juuri nyt

Asuntokaupan tilanne on haastava. Moni jo pitkään asuntoaan myynyt joutuu miettimään, jääkö asuntoon itse asumaan, laskeeko hintapyyntöä vai kokeileeko vuokrausta. Se mikä näistä vaihtoehdoista on paras, riippuu elämäntilanteesta. Mutta jos vuokrausta on tarkoitus kokeilla, paras hetki siihen on juuri käsillä.

Lue lisää ›

Vuokralainen juhlii vappuna – se on paras aika vaihtaa asuntoa

Huhtikuu hellii asuntoa vaihtavaa vuokralaista. Kun yleensä kärsitään asuntopulasta, huhtikuussa vuokra-asuntoja on hetkellisesti tarjolla kysyntää enemmän ja vuokralaisella on varaa valita. Kesällä ja syksyllä vuokra-asuntojen kysyntä on kovinta ja asuntopula on paha. Juuri nyt vuokra-asunnon löytäminen on huomattavasti helpompaa kuin myöhemmin keväällä, kesällä tai syksyllä.

Lue lisää ›

Asuntomarkkinoilla huolestuttavin tilanne 20 vuoteen

Asuntokauppa yskii yhä pahemmin. Yksiöiden kauppa käy edelleen ongelmitta, mutta muuten tilanne on haastava. Jo vuoden jatkunut kipuilu alkoi, kun varansiirtovero nousi 1.3.2013. Asuntokaupan tilanne on sen jälkeen vaikeutunut kuukausi kuukaudelta, mutta loivasti. Kunnes vuodenvaihteessa kauppa hiljeni entistä jyrkemmin.

Lue lisää ›

Myyntiturvan ja Huom!-ketjun yhteistyö kertoo aikojen muuttumisesta

Pankkien kokonaan omistamat kiinteistönvälitysketjut hallitsivat pitkään markkinoita täysin suvereenisti. Edelleen niiden markkinaosuus on melko vahva, mutta laskeva. Tilannetta muuttivat ensinnäkin Huoneistokeskuksen ja SKV:n omistuksen enemmistön siirtyminen pääomasijoittajalle. Toisaalta kiinteistönvälityksen kilpailua kiristävät yksityiset ketjut, jotka eivät koskaan ole pankkien määräysvallassa olleetkaan.

Lue lisää ›

Miksei alle 18-vuotias saa säästää ASP-lainaa varten?

ASP-laina on ollut läpi vuosikymmenten tärkeä tasa-arvon työkalu Suomalaisilla asuntomarkkinoilla. Se on mahdollistanut kaikille yhteiskuntaluokille omistusasunnon hankkimisen sitkeällä säästämisellä.

Lue lisää ›

Katsaus vuoteen 2014

Viime helmikuussa edellisessä vuosikatsauksessa näimme, että suurempien ja arvokkaampien asuntojen hinnoissa oli laskupainetta. Uskoimme laskupaineen voimistuvan vuoden mittaan ja hintojen alkavan valua alaspäin.

Lue lisää ›

Maksuton joukkoliikenne toteutui pääkaupunkiseudulla

Ehdotin vuonna 2011 pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen muuttamista maksuttomaksi. Hieman yllättäen uutisoinnin ja vilkkaan keskustelun seurauksena pääkaupunkiseudun joukkoliikenne muuttuikin asukkaille maksuttomaksi vuoden 2013 alusta.

Lue lisää ›

Mitä ajattelisi lainakattokeskustelusta jenkkiläinen subprime-kriisin tutkija?

Asunnot ovat meillä Suomessa kansainvälisesti vertaillen suhteettoman kalliita. Siksi tavalliset ihmiset tarvitsevat niiden ostamiseen valtavia lainoja.

Lue lisää ›

60-vuotias Huoneistokeskus ei juhli suotta

Suomalainen kiinteistönvälitys näyttäisi varsin erilaiselta ilman sunnuntaiesittelyjä, naisvälittäjiä, valtakunnallisia välitysketjuja tai välitysliikkeiden ja pankkien yhteistyötä. Kaikissa näissä uranuurtajana on ollut yksi ja sama yritys, tänään 60-vuotista taivaltaan juhliva Huoneistokeskus.

Lue lisää ›

Lesbo- ja homoparien asema vuokramarkkinoilla helpottanut

Samaa sukupuolta olevan pariskunnan muutto yhteiseen vuokra-asuntoon on asiana arkipäiväistynyt. Kehitys näyttää liittyvän yleiseen asennemuutokseen, joka on mahdollistanut esimerkiksi sen, että edellisen presidentinvaalin toiselle kierrokselle päässeistä ehdokkaista toinen oli homoseksuaali. Arkipäivän tasa-arvon näkökulmasta on tärkeää, että tämä asennemuutos on ulottunut myös asuntomarkkinoille.

Lue lisää ›

Vuokra-asuntomarkkinoiden kesäsesonki alkaa nyt

Oppilaitosten opiskelijavalintojen ratkeaminen on käynnistänyt vilkkaimman ajan vuokramarkkinoilla. Joka vuosi pienten vuokra-asuntojen kysyntä ylikuumenee, kun tuhannet uudet opiskelijat etsivät yhtä aikaa vuokra-asuntoa opiskelupaikkakunnilta ja niiden naapurikunnista.

Lue lisää ›

Muut välitysketjut tekevät suurimman osan välitystyöstään Myyntiturvaa halvemmalla

Kilpailijat ovat arvostelleet voimakkaasti Myyntiturvaa siitä, että Myyntiturva ottaa asuntojen myymisestä liian pienen välityspalkkion. Arvosteltu on myös sitä, että Myyntiturva käyttää kiinteitä palkkioita. Huomiota ei sen sijaan ole lainkaan haluttu kiinnittää siihen, että nämä kaikki suuret välitysketjut tekevät suurimassa osassa omista toimipisteistään osakehuoneistojen välitystyötä Myyntiturvaa halvemmalla. Ja lisäksi vielä kiinteillä palkkioilla, joita sanotaan minimipalkkioiksi.

Lue lisää ›

Katsaus vuoteen 2013

Kuluvana vuonna suurimmat asuntomarkkinoihin liittyvät tekijät tulevat Suomen rajojen ulkopuolelta. Aloitan katsauksen vertauksella, joka pyrkii kuvaamaan tilannetta, johon olemme ajautuneet.

Lue lisää ›

Suomalainen on tunnollinen vuokranmaksaja – sijoittajan onneksi

Monessa maassa kehno vuokranmaksumoraali on este vuokra-asuntomarkkinoiden kehittymiselle. Investointeja vuokra-asuntoihin ei haluta tehdä, koska vuokralaiset maksavat miten jaksavat, eli vuokrat tulevat viiveellä ja myös luottotappiot ovat suuret.

Lue lisää ›

Helsinkiläisiin taloihin saa nyt rakentaa jopa puolet enemmän asuntoja kuin aiemmin

Helsinki vaihtoi viime vuoden lopussa uusien asuntojen 75 neliön keskikokosäännön uuteen 80 neliön sääntöön. Muutos oli kymmenen vuoden jahkailun jälkeen iso kädenojennus Helsingin pienasuntopulan helpottamiseen, mutta tuntuu että kaupunginvaltuuston päätös on jäänyt julkisuudessa lähes huomaamatta. Ja ennen kaikkea sen merkitys ymmärtämättä.

Lue lisää ›

100-prosenttinen asuntolaina muistuttaa vuokranmaksua pankille

Jos asunto on ostettu kokonaan lainalla ja laina-aika on pitkä, esimerkiksi 25 vuotta, laina ei lyhene aluksi juuri lainkaan. Asunnossa ei ole omaa rahaa kiinni, ja pankille maksetaan lähes pelkästään korkoja.

Lue lisää ›

Asuntojen vuokrat yllättävän selvässä laskussa

Vuokramarkkinoiden normaaliin vuosikiertoon kuuluu vilkas sesonkiaika kesällä ja alkusyksyllä. Samoin se, että sesongin päätyttyä vuokra-asuntojen kysyntä vähenee ja vuokratasot jonkin verran laskevat.

Lue lisää ›

Kuka keksi viedä puutarhakaupungin vuokralaisilta puutarhat?

Helsingin Puu-Käpylä on Suomen vanhin puutarhakaupunkiaatteen mukaisesti rakennettu kaupunginosa. Miljöö on ainutlaatuinen ja suojeltu. Jokainen talo on saman arkkitehdin, Martti Välikankaan, täydellisesti ympäristöön sopivaksi suunnittelema.

Lue lisää ›

Igglo antoi kiinteistönvälitysalalle paljon – muut korjaavat hedelmät

Muistan tunteen, jonka vallassa helmikuun puolivälissä 2006 Iggloa koskevia uutisia luin. Tutkin hämmentävää liiketoimintamallia Igglon nettisivuilta tunnista toiseen ihastuksen ja omaa kilpailevaa liiketoimintaamme koskevan huolen vuorotellessa.

Lue lisää ›

Jos aiot vaihtaa vuokra-asuntoa tänä vuonna, se kannattaa tehdä juuri nyt

Vuokra-asunnoista on yleensä kova pula. Huhtikuussa vuokralaisella on kuitenkin puolellaan ehkä vähän yllättäväkin etu. Vuokra-asunnon löytäminen on huhtikuussa huomattavasti helpompaa kuin myöhemmin keväällä, kesällä tai talvella. Selitys on yksinkertainen. Irtisanomisaikojen päättyminen ja uusien vuokrasopimusten alkaminen ajoittuvat kuukauden vaihteeseen, ja suurin osa ihmisistä ei halua ajoittaa muuttoaan vappuun. Siksi toukokuun ensimmäisestä päivästä vapautuville vuokra-asunnoille ei ole sellaista ylikysyntää, joka vuokra-asuntoihin normaalisti kohdistuu.

Lue lisää ›

Kattolumien takia kuolleet ihmiset ovat kollektiivisen tyhmyytemme uhreja

Katoilta ja varsinkaan kerrostalojen katoilta ei saa pudota yhtään mitään ihmisten niskaan jalkakäytäville tai muille kulkuväylille. Ei sellaista, mikä satuttaa, eikä varsinkaan sellaista, mikä tappaa. Ei kattotiiliä, ei jäätä, ei lunta. Ei edes vettä, vaikka se vain kastelee. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys. Mutta miksi se ei ole?

Lue lisää ›

Länsimetro voi nostaa asuntojen hintoja Itä-Helsingissä selkeämmin kuin Espoossa

Rakenteilla olevan länsimetron vaikutuksia asuntojen hintoihin Espoossa on pohdittu paljon. Kokonaisvaikutus on varmasti positiivinen, mutta tulevien metroasemien ympäristössä pelätään myös levottomuutta ja turvattomuutta, joka voisi jopa laskea asuntojen hintoja ja statusta. Itä-Helsingille länsimetron valmistuminen on sen sijaan yksiselitteisesti pelkästään positiivinen uutinen. Se tulee varmasti näkymään myös asuntojen hinnoissa. Keilaniemeen ja muihin uuden radan työpaikkakeskuksiin pääsee jatkossa Itä-Helsingistä kätevästi ja nopeasti säällä kuin säällä. Tähän oivallukseen ollaan vasta pikku hiljaa heräämässä.

Lue lisää ›

Katsaus vuoteen 2012

Aluksi muutama sana päättyneestä vuodesta. Vuosi 2011 oli asuntomarkkinoilla kaksijakoinen. Alkuvuoden euforiassa hinnat nousivat ja markkinoilla ajateltiin, että finanssikriisi ja Euroopan velkakriisi alkavat olla helpottamassa ja että nousumarkkina vuoden 2008 lyhyttä notkahdusta lukuun ottamatta jatkuisi kuten viimeiset pari vuosikymmentä. Loppuvuonna markkinanäkymät kuitenkin sumentuivat, ja epävarmuus näkyi isompien asuntojen kysynnän hiipumisena. Vuoden jälkipuoliskolla hinnat kääntyivätkin hienoiseen laskuun.

Lue lisää ›

Eurokriisin ratkojat seisovat Titanicin komentosillalla

Uppoamattomana pidetyn Titanicin tähystäjä näki edessä olevan jäävuoren, kun se oli puolen kilometrin päästä laivasta. Keinoja laivan kääntämiseen ja vauhdin hiljentämiseen oli, ja niitä kaikkia lopulta käytettiin, mutta ne eivät riittäneet. Euroalueen kriisiin epätoivoisesti ratkaisua hakevien poliitikkojen ja keskuspankkiirien tilanne alkaa uhkaavasti vaikuttaa samankaltaiselta. Euroalue puskee musertavalla voimalla kohti nykyisen rahaliiton tuhoa, eivätkä järeimmätkään tässä jo epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa esiin nostetut keinot tunnu pelastavan nykyistä euroaluetta. Samaan aikaan kannen alla juhlat jatkuvat, ja se on näkynyt myös asuntokaupassa

Lue lisää ›

Opiskelijoiden asuntopula on kuin pikkujouluajan taksijono

Joka vuosi uudet opiskelijat ryntäävät kaikki yhtä aikaa vuokra-asuntoja hakemaan kesän lähestyessä loppuaan. Uutisotsikot kauhistelevat aiempiakin vuosia pahempaa tilannetta, asuntonäytöillä jono kiemurtelee kadulle asti ja turhautuminen tilanteeseen on käsin kosketeltavaa.

Lue lisää ›

Julkinen lähiliikenne ilmaiseksi, asumiskustannukset alas

Kasvukeskuksiin tarvittaisiin runsaasti uusia asuntoja, jotta asuntopula helpottaisi ja käytettyjen asuntojen hinnat ja vuokrat saataisiin kohtuulliselle tasolle. Uudet asunnot ovat kuitenkin niin kalliita, että vain harvalla on niihin varaa.

Lue lisää ›

Asuntojen hintojen nousu on nostanut %-perusteiset kiinteistönvälittäjien palkkiot poskettomiksi

Asuntojen myyntiä hoitavat kiinteistönvälittäjät ottavat palkkiokseen lähes poikkeuksetta tietyn prosenttimäärän toteutuneesta kauppahinnasta. Pitkään jatkunut asuntojen hintojen nousukiito on nostanut välityspalkkiot tasolle, jolla ei monissa tapauksissa ole enää mitään yhteyttä tehtyyn työmäärään.

Lue lisää ›

Kuusi vinkkiä asuntoa hakevalle vuokralaiselle

Tähän aikaan vuodesta vuokramarkkinoilla on kuumin sesonki käynnissä. Uusien opiskelijoiden taistelu pienistä vuokra-asunnoista on juuri nyt kiivaimmillaan. Perheasuntojenkin osalta muuttojen painopiste on kesäkaudessa, jotta lasten ei tarvitsisi vaihtaa koulua kesken lukuvuoden. Arvoasuntoja taas hakevat nyt diplomaatit, joiden vuosirytmissä asuntojen vaihdot ajoittuvat helmikuulle ja elokuulle kansainvälisen käytännön mukaisesti.

Lue lisää ›

Miljardi euroa vuodessa lisätukea vuokra-asumiselle

Uusi asuntoministeri Krista Kiuru kertoo päivän Helsingin Sanomissa visioitaan vuokra-asumisen tukemisesta. Jotta ministerin lupailema 3-4 euron vuokrien alennus ihan oikeasti elävässä elämässä toteutuisi, tuoreen asuntoministerin pitäisi ensi töikseen vyöryttää vuokra-asumisen tukemiseen rahavirta, jonka koko olisi tsunamin mittaluokkaa.

Lue lisää ›

Sallittuihin ja kiellettyihin kysymyksiin asuntonäytöillä tuli selvyys

Toissa keväänä nousi esiin selvä epäkohta vuokra-asuntonäytöillä. Selkeitä pelisääntöjä ei ollut siitä, mitä asuntonäytöillä saa asunnonhakijoilta kysyä ja mitä ei. Samaan aikaan vuokralaisten tietoja kerättiin yhä tarkemmin, koska taantuman pelästyttämät vuokranantajat halusivat yhä tarkempia tietoja vuokralaiskandidaateista omaa taloudellista riskiään vähentääkseen. Tilanne oli lievästi sanottuna kirjava.

Lue lisää ›

Sukupolvenvaihdos uhkaa vähentää vuokra-asuntojen tarjontaa

Neljännesmiljoona suomalaista vuokra-asuntoa on yksityishenkilöiden omistuksessa. He omistavat Suomen vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista peräti 65,8 prosenttia. Huomattava osa näistä yksityisistä vuokranantajista on iäkkäitä eläkeläisiä. Vuokranantajien keski-ikäkin on jo 60 vuoden tuntumassa. Sukupolvenvaihdoksia on siis edessä runsaasti.

Lue lisää ›

Tarpeettoman isot asunnot ovat tulevaisuuden katumaastureita

Joku ehkä muistaa, kuinka nopeasti suhtautuminen katumaastureihin viime vuosikymmenellä muuttui, kun ilmastotalkoiden ja käyttökustannusten merkitys voimistui automaailmassa. Hummerit siirtyivät hetkessä halutuimpien autojen joukosta hyljeksityimpien joukkoon.  Asuntojen osalta tämä kehitys on vasta edessä. Pitkään on oltu sitä mieltä, että asuminen on Suomessa ongelmallisen ahdasta ja asuntojen keskineliökoko on saatava kasvamaan vaikka pakolla. Mutta kun keksitään ottaa huomioon myös suomalaisten puoli miljoonaa mökkiä ja vapaa-ajan asuntoa, huomataan asumisen ja elämisen olevan meillä keskimäärin yllättävän väljää näille leveysasteille. Rakennusten energiankulutus on suurin yksittäinen haaste pohjoisen kotimaamme ilmastotalkoissa. On iso riski, että suuret asunnot, korkeat olohuoneet ja komeat huvilat ovatkin itse asiassa muuttumassa tavoitetilasta ongelmaksi.

Lue lisää ›

Asuntoturvan katsaus vuoteen 2011

Vuosi 2010 oli asuntomarkkinoilla mielenkiintoinen vuosi. Asuntojen hinnat nousivat epävarmasta taloustilanteesta huolimatta. Euroalueen velkakriisillä ei siis ollut laskevaa vaikutusta asuntojen hintoihin Suomessa, vaikka monessa muussa maassa tilanne oli toisin. Finanssikriisin alettua vuonna 2008 hinnat hieman notkahtivat meilläkin, mutta palautuivat nopeasti kriisiä edeltävälle tasolle ja menivät siitä ylikin.

Lue lisää ›

Sorsiiko perustuslaki vuokra-asumista?

Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä. Näin sanoo Suomen perustuslaki. Mutta tarkoittaako tämä sitä, että julkisen vallan tehtävä on tukea omistusasumista vahvemmin kuin vuokra-asumista? Vai onko tarkoitus ottaa kantaa esimerkiksi siihen, että liikuntavammaisen tai vanhuksen omatoimisen asumisen järjestämistä on tuettava ensisijaisena vaihtoehtona laitoshoitoon nähden?

Lue lisää ›

Halpa asuntolainan korko on myyjän etu eikä ostajan etu

Taloussanomat julkaisi 8.12. sivuillaan mielenkiintoisen jutun otsikolla ”12 syytä, miksi suomalaisia rahastetaan asunnolla”. Jutussa haastateltujen asiantuntijoiden asuntojen nopealle hinnannousulle listaamien 12  tärkeimmänsyyn joukkoon ei mahtunut Suomen tällä hetkellä euromaiden edullisin asuntolainojen korkotaso.

Lue lisää ›

Irlannin kriisi saattaa vaikuttaa asuntojen hintoihin Suomessa

Toukokuussa Kreikan kriisin kärjistyminen oli käännepiste asuntokaupan tunnelmissa. Huimilla kierroksilla käynyt kauppa ja ennätysnopea hintojen rakettimainen nousu kääntyivät silloin vaakalennoksi. Konkreettiset käytännön vaikutukset näkyivät asuntojen hinnoissa ja kauppamäärissä kesän ja syksyn aikana.

Lue lisää ›

Asuntojen hinnoissa jyvät ja akanat erottuvat ensi keväänä

Tähän asti asuntokauppaa on käyty aika lailla seuraavaan tyyliin. Ostajakandidaatti kysyy, onko taloon tulossa peruskorjauksia. Myyjä tai välittäjä vastaa, että mitään päätettyjä peruskorjauksia ei talossa ole. Ostaja on ehkä tyytyväinen kuulemaansa, mutta tarkkaan ottaen myyjä ei vastannut kysymykseen.

Lue lisää ›

Kuuma rappukäytävä on ympäristörikos

Ilmasto- ja energiatalkoissa on tärkeää erottaa oleelliset säästökeinot ja näpertely toisistaan. Pienelläkin oikeansuuntaisella toimella on periaatteellinen itseisarvonsa, mutta vain merkittävien säästökohteiden löytämisellä saadaan aikaan oikea mittaluokka.

Lue lisää ›

Asuntolainojen sitominen alle kymmenen vuoden viitekorkoihin kannattaisi kieltää Suomessakin

Pari viime vuotta ovat useaan otteeseen saaneet meidät asuntomarkkinaa työksemme seuraavatkin ymmälleen. Kuluttajien reaktiot taantumaan eivät ole aina vaikuttaneet rationaalisilta.  Nopeat käänteet ovat seuranneet toistaan, ja näkymien hahmottaminen on ollut haastavaa. 90-luvun lamassa näimme korkeiden korkojen tuhoisan vaikutuksen asuntomarkkinoilla. Tässä nykyisessä talouskriisissä taas ongelmia ovat markkinoille kasanneet aivan liian matalat korot.

Lue lisää ›

Taas hukattiin kokonainen vuosi opiskelijoiden asuntotilanteen helpottamisessa

Tänä kesänä vuokra-asuntojen kysyntä on todella vilkasta ja opiskelijoiden asuntopula suurin kymmeneen vuoteen.

Lue lisää ›

Käänne asuntokaupassa näyttäisi todella tapahtuneen

Jo vuodenvaihteessa asuntomarkkinoilla oli selviä matalista koroista humaltumisen merkkejä. Vuokraturva varoitti asuntojen hintojen kehityksen poikkeavan Suomessa vaarallisella tavalla kaikista muista euromaista.

Lue lisää ›

Valtio ja kunnat asuntomarkkinoiden pelureina

Asuntoministeri Vapaavuoren asettama työryhmä pohtii, miten yhteiskunnan pitäisi jatkossa oma lusikkansa asuntomarkkinoiden soppaan tuikata ja mihin suuntaan sitä hämmentää. Pohditaanpa asiaa.

Lue lisää ›

Ensimmäiset viitteet käänteestä asuntomarkkinoilla nyt nähtävissä

Asuntokaupan ylikuumenemisesta ja halvan koron vaaroista varoittelijoiden kuoro on kasvanut nopeasti viime viikkoina. Lähes kaikki asuntokauppaa ja asuntolainoja seuraavat tahot ovat nyt astuneet esiin varoituksineen, arvovaltaisimpina Suomen pankki ja vahvoja sanavalintoja käyttänyt Finanssivalvonta eli entinen RATA. Jopa tilanteesta eniten hyötyvien kiinteistönvälittäjien ja pankkien rivit ovat rakoilleet.

Lue lisää ›

Kuumemittarin lukemia asuntomarkkinoilta

Asuntokauppa käy nyt liukkaasti matalan korkotason tehokkaasti voitelemana. Isommat asunnot liikkuvat järkevillä myyntiajoilla, mutta kasvukeskusten pienten asuntojen kauppa tuntuu singahtaneen korkeuksiin kuin uudenvuodenraketti. Nykymenossa riittää monelle alan konkarille ihmettelemistä.

Lue lisää ›

Lumen pudottaminen pientalojen katoilta oli virhe

Yksikään suomalaisen asuintalon katto ei ole lumikuorman takia sortunut. Ei tänä vuonna, eikä myöskään aiempina vuosina tai vuosikymmeninä. Kuitenkin tätä kuvitteellista uhkaa torjumaan suomalaiset tänä talvena katoilleen kiipesivät. Patistettiinpa heitä sinne myös, jopa asiantuntijoiden taholta.

Lue lisää ›

Tulevaisuuden tie valtion tukemille vuokra-asunnoille

Edellisen blogini aiheena ollut yhteiskunnan tukemien vuokra-asuntojen valuminen keskiluokalle toi paljon palautetta erityisesti Helsingin kaupungin virkamiehiltä ja poliitikoilta. Tämän ryhmän palautteelle yhteistä on ollut nykymallin vahva puolustaminen.

Lue lisää ›

Nyt on aika määritellä selkeästi, kenelle valtion tukemat vuokra-asunnot on tarkoitettu

Aina kun on kyse valtion tukemasta vuokra-asuntotuotannosta, pitää mielestäni pyrkiä siihen, että tuki kohdistuu sitä tarvitseville.

Lue lisää ›

Valtion kannustusraha on ensiasunnon ostajille nyt vaarallinen kuin juusto hiirenloukussa

Heinäkuussa 2009 valtio teki päätöksen vilkastuttaa asuntokauppaa maksamalla 3000 euroa käteistä niille nuorille, jotka uskaltavat tietyin ehdoin nyt asuntokaupan tehdä. Jo päätöksentekohetkellä oli nähtävillä merkit siitä, että korkoelvytys on ylikuumentamassa asuntokaupan. Mutta joko näitä merkkejä nähty, tai sitten niitä ei vain otettu tosissaan tätä elvytyspäätöstä tehdessä.

Lue lisää ›

Halpa korko humallutti asuntokaupan – krapula vasta edessä

Rahoituskriisin käynnistämä vahva korkoelvytys on aiheuttanut Suomen asuntomarkkinoilla muista euromaista täysin poikkeavan ongelman. Suomessa asuntojen hinnat eivät ole romahtaneet, vaan ennätysalhaiset korot ovat lähteneet vasta nyt taantumassa puhaltamaan Suomen asuntokauppaan velkavetoista hintakuplaa.

Lue lisää ›

Asuntosijoittajan kultainen sääntö

Viimeaikaista uutisointia ja keskustelua seuratessa voisi luulla, että asuntosijoittaminen on muuttunut nopean kaupankäynnin leimaamaksi keinotteluksi, jossa tuotoille päästään arvaamalla missä kuussa on kaikkein otollisin hetki ostaa sijoitusasunto ja minä kuukautena myymällä siitä saa maksimaalisen nopean voiton.

Lue lisää ›

Uusien asuntojen keskikoko Helsingissä korkeintaan 75 neliötä

Vuokraturva ehdottaa Helsinkiin rakennettaviin kerrostaloihin uudenlaista 75 neliön keskikokosääntöä. Selvästi vanhaa vähintään 75 neliön keskikokoa vaativaa sääntöä loogisempi olisi sääntö, jonka mukaan uusissa asuintaloissa asuntojen keskikoko saisi olla korkeintaan 75 neliötä.

Lue lisää ›

Taantuman vaikutuksista vuokralaisen asemaan

Kiinnostus vuokra-asumiseen lisääntyy aina taloudellisen taantuman aikana. Vuokralla asuminen on hyväksytympää taloudellisesti niukkana aikana kuin nousukauden tullessa. Myös asunnon vaihtaminen perheen tarpeita vastaavaksi on vuokrapuolella helpompaa kuin asunnon myynti nykyisessä taloudellisessa tilanteessa.

Lue lisää ›

Energiatodistuksia ei saa maksattaa kahteen kertaan

Energiatehokkuus ja ekologisuus ovat tärkeimmät arvovalintamme, ja tuleva kehitys on ennen kaikkea kiinni yksittäisten ihmisten suhtautumisesta.

Lue lisää ›

Asuntosijoittajan kymmenen kuolemansyntiä

Sijoitusasuntoja on ostettu viime kuukausina vilkkaasti. Valitettavan usein kuitenkin hyvin kevyellä perehtymisellä. Yli puolet sijoitusasunnon ostaneista huomaa jälkikäteen pettyneensä sijoitukseen tavalla tai toisella

Lue lisää ›

Mikä ihmeen asuntoihin sijoittava rahasto?

Jotain uutta on vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtumassa, mutta harva ymmärtää mitä. Uutisotsikoihin sitkeästi yhä uudestaan palaavan vuokra-asuntopulan yhteydessä väläytellään rahastoja tilanteen helpottajina. Eduskunnassa käsitellään asiaa koskevaa uutta lainsäädäntöä, ja tunnetut sijoittajat ovat apajille pääomarahastoineen jo ennättäneet. Mitä on asuntoihin sijoittava rahasto, kuka sellaiseen voi sijoittaa ja ennen kaikkea miksi?

Lue lisää ›

Asuntosijoittaja halusi vanhuuden turvaa

Asuntosijoittajien kokemukset kiinnostavat yhä laajemmin myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät vielä pari vuotta sitten olisi edes kuvitelleet asuntosijoittamisesta kiinnostuvansa. Vuokraturvan, Suomen Vuokranantajat ry:n ja Vuokralaisten Keskusliiton yhdessä kehittämä sijoitusasunnon ostopalvelukonsepti saa yhä kasvavalla vauhdilla uusia käyttäjiä.

Lue lisää ›

Paluuta aikaan, jolloin edullinen vuokralla asuminen oli arvoalueillakin mahdollista, tuskin enää on

Vuokrasääntelyn aikana sellaisillakin alueilla, jossa omistusasunnot olivat erittäin kalliita ja vain varakkaiden ulottuvilla, saattoi keski- tai pienituloinenkin henkilö tai perhe asua edullisessa vuokra-asunnossa. Asuntojen hintojen erot saattoivat olla jyrkkiäkin, mutta vuokrissa erot taas olivat pienet

Lue lisää ›

Työvoiman liikkuvuus ja vuokramarkkinat

Yhteiskunta hyötyisi ja yksittäiset ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen Suomessa asuva pystyisi tekemään koulutustaan vastaavaa työtä.

Lue lisää ›

Järkeä vuokratilastoihin

Uusien vuokrasopimusten vuokratasoa on seurattava omalla tilastollaan ja vanhojen vuokrien indeksikorotuksia omalla tilastollaan, koska näiden kahden kehitys riippuu eri asioista. Yhdistäminen hämärtää datan niin, että todellista kuvaa markkinan kehityksestä ei saada.

Lue lisää ›

Moni säästää lähiössä rahaa omakotitalounelmaa varten

Pääministeri Matti Vanhanen kannattaa vahvasti puutarhakylien metropolia ja bussiliikennettä vaihtoehtona raideverkon laajentamiselle ja tiiviille betonirakentamiselle asemien ympärillä. Haluan painottaa, että näitä kahta ei voi eikä saa nähdä vaihtoehtoina toisilleen.

Lue lisää ›

Välitysalan koulutuksen kehittämisessä tuntuvia muutospaineita

Maamme kiinteistönvälityksen koulutuksen tarjonnassa on selkiyttämisen paikka.  Koulutukseen kohdistuvia muutospaineita ja -tarpeita esitetään hetkellä muun muassa eurooppalaisten organisaatioiden suunnalta, mutta niitä nousee jatkuvasti esille myös välitysalan itsensä  ja asiakkaiden esittäminä. Näihin tarpeisiin eivät suomalaiset järjestelmät anna nykyisellään kunnollista vastinetta. Koulutuksen intressiryhmien onkin syytä nostaa kissa pöydälle, arvioida tarpeet ja ratkaista, ketä varten, missä oppilaitoksissa ja millä sisällöillä välitysalan koulutusta Suomessa jatkossa tarjotaan.

Lue lisää ›

Toimivat vuokra-asuntomarkkinat elinehto suotuisalle talouskehitykselle

Hallituksen konkreettisin hanke asuntotuotannon lisäämiseksi kohdistuu Helsingin seudulle, jossa asuntorakentamisen ja kysynnän välillä on suurin epäsuhta. Helsingin seudun aiesopimus on valtion ja seudun kuntien yhteinen hanke, jolla seudun asuntotuotantoa ollaan yhteistyössä ja määrätietoisesti lisäämässä.

Lue lisää ›

Helsinki tarvitsee yksiöitä

Tämä teksti on lyhennelmä Vuokraturvan 21.8.2008 järjestämän mediatilaisuuden materiaalista. 

Lue lisää ›

Asuntoasiat kunnallisvaalien teemana

Asumiseen liittyvät asiat koskettavat kaikkia kuntalaisia ja ovat keskeisintä kuntatason politiikkaa. Jotta edustuksellinen demokratia voi kunnissa toimia, asuntopoliittisten linjojen täytyy olla myös vaaliteemoina.

Lue lisää ›

Opiskelijat keskeinen vuokra-asuntoja tarvitseva ja käyttävä ryhmä

Suomessa on ilmeisesti jo kertaalleen rakennettu riittävästi opiskelija-asuntoja, mutta opiskelupaikkojen keskittyessä niitä ei ole vieläkään riittävästi keskeisillä opiskelupaikkakunnilla. Vuokralaisten Keskusliitto pitää tärkeänä, että jatkossakin kunnissa huolehditaan tonttien varaamisesta opiskelija-asuntotuotantoon. Ilman erillistä – suomalaiseksi menestystarinaksikin kasvanutta – opiskelija-asuntotuotantojärjestelmää meillä olisi todella hankala vuokra-asuntotilanne.

Lue lisää ›

Opiskelijoiden ja nuorten aikuisten vuokra-asuntomarkkina pahasti tulehtunut

Ennätyksellisen kovilla kierroksilla koko 2000-luvun käyneen asuntokaupan jäähtyminen on kääntänyt vuokra-asumisen suosion nopeaan nousuun. Samoista vuokra-asunnoista opiskelijoiden kanssa kilpailevat nyt myös hyvin toimeentulevat palkansaajat, jotka ovat myyneet oman asuntonsa, mutta eivät taktikointisyistä halua tässä markkinatilanteessa vielä uutta asuntoa ostaa.

Lue lisää ›

Vuokra-asuntorahastot tulossa

Vuokra-asuntomarkkinoiden tilanne on vuokranantajalle otollinen. Asuntojen kysyntä ylittää monin paikoin tarjonnan. Markkinataloudessa tämä johtaa vuokratason kohoamiseen, kunnes saavutetaan vuokrataso, jolla kysyntä ja tarjonta tasapainottuvat. Tosin samaan aikaan valtaosassa Suomea vuokranantajat tuskailevat vuokralaisten puutteen kanssa. Muuttotappioalueilla vaikeuksissa ovat varsinkin kuntien yhtiöt, joiden pitää saada asunnoista ns. omakustannusvuokraa, vaikka se ylittää markkinavuokran.

Lue lisää ›

Viileneekö asuntokauppa syksyn tullen?

Tilastokeskuksen juuri julkaisemien ennakkotietojen mukaan vanhojen asuntojen nimellishinnat nousivat hieman huhti-kesäkuussa. Koko maassa hinnat nousivat 0,3 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 0,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Muualla maassa hinnat laskivat 0,1 prosenttia. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen reaalihinnat sitä vastoin laskivat koko maassa keskimäärin 1,1 prosenttia. Reaalihinnoissa laskua oli näin kolmantena perättäisenä vuosineljänneksenä.

Lue lisää ›

Yhteiskuntavastuu ja yksityinen vuokranantaja

Asuminen on eräs tärkeimmistä ihmisoikeuksista. Järjestäytyneen yhteiskunnan perustehtäviin kuuluu turvata jäsenilleen mahdollisuus kohtuulliset olosuhteet täyttävään asumiseen. Suomalaisen yhteiskunnan oletetaan huolehtivan jäsentensä asumistarpeen täyttämisestä mallikelpoisesti.

Lue lisää ›

Vuokrien nousu on varmaa, ellei välittömästi tehdä jotain radikaalia

Pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoilla on edessä suuret vuokrankorotukset yksiöissä ja kaksioissa. Nousu on varma, mikäli ei välittömästi tehdä jotain radikaalia.

Lue lisää ›

Koti tavallisille ihmisille

Vuokra-asumisen suosio on Suomessa nousussa. Vuokralaiset haluavat toimivilta vuokramarkkinoilta monimuotoisia asuntoja erilaisilla varustetasoilla. Kaikilla perheillä pitää olla mahdollisuus valita elämäntilanteeseensa parhaiten sopiva asumismuoto. Perheet haluavat laadukkaita ja terveitä asuntoja. Ympäristölliset arvot ovat nousussa, näihin kuuluvat: turvallinen ja vihreä ympäristö, sekä ekologiset ja kestävät rakennusmateriaalit. Valtiota tarvitaan suunnannäyttäjäksi ekologisessa rakentamisessa.

Lue lisää ›

Minne vuokralaisten rahat oikein katoavat?

Vuokralla asumisen tulee olla aivan yhtä mielekäs ja hyvänä pidetty vaihtoehto asumiselle kuin omistusasumisenkin. Jotta näin olisi vastedeskin, tarvitaan markkinoilla niin vuokra-asumista haluavia vuokralaisia kuin vuokraamista järkevänä pitäviä vuokranantajiakin.

Lue lisää ›

Vapaarahoitteisen vuokra-asuntomarkkinan näkymät ja haasteet lähivuosina

Vuokrat nousevat, ja näköpiirissä on tekijöitä, joiden voi olettaa nostavan vuokria lähitulevaisuudessa jopa viimeksi kuluneen vuoden vauhtia nopeammin. Asuntojen myyntihintojen nousu on vasta siirtymässä vuokriin, jotka ovat toistaiseksi nousseet selvästi myyntihintoja maltillisemmin. Peruskorjauskustannusten nousu lisää myös merkittävästi vanhan vuokra-asuntokannan vuokrien korotuspaineita. Lisäksi varsinkin pääkaupunkiseudulla muuttovoitto ja viimeaikainen vuokra-asumisen suosion nousu suhteessa omistusasumiseen vaikuttavat kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti, eli ylikysyntä nostaa vuokrapyyntöjä.

Lue lisää ›

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen ja tilastoimiseen. Haluan lisätietoja »Hyväksy »